Ge dig själv en ­vitaminchock i mörkret

nnn När solen lyser med sin frånvaro får frukten frälsa oss.
nnn Sväng ihop en fruktsallad - sunt, snabbt och sagolikt smarrigt.
nnn Frossa i fruktdiskens alla nykomlingar.

Stockholm, mat & dryck2006-12-07 06:00
Det är hyfsat lätt att hålla sig för skratt när det ­regnar i sidled, blåser småspik och termometern har stora problem att sega sig över nollstrecket. Minnet av sol, ljus och värme känns lika avlägset som när man lärde sig cykla.
En sån himla tur att det finns naturligt förpackad sol att ta till. En hel värld av frukt, som dessutom tycks växa för varje år som går. Vi snackar vitaminer, vi snackar smak, vi snackar smalmat, vi snackar vinterns bästa uppåttjack - helt utan risker, biverkningar och besvär.
Om du i din samlade köksrepertoar endast sträcker dig till att skära en limpmacka så grejar du en fruktsallad. Grymt gott i alla lägen - som frukost, mellanmål eller dessert.

Tänk nytt och exotiskt
Kanhända har ditt förhållande till fruktsallader fått sig en törn under årens lopp. Kanske har du påtvingats sötslibbig fruktsallad på burk en gång för mycket.
Eller blivit avtänd å det grövsta av hemkunskapslektionernas äpple/apelsin/banan/vindruvs-elände ... Så trist att man somnar innan man ens hunnit tugga färdigt.
Då gäller det att tänka om. Tänk modernt, exotiskt och nytt. Starka, ­fräscha och friska smaker som lyfter och förhöjer. Välj ut de vackraste frukterna med de konstigaste namnen. Det är kul att testa.
En sockerlag på socker och vatten kan vem som helst koka ihop. Smaksätt den med stuns och finess. Hela kanelstänger är snyggt och ger bra smak, stjärnanis ­likaså, ­vaniljstång, granatäpplekärnor, ­ingefärsrot, kanhända en chilisnutt och mer än gärna en slatt finsprit.

Varma sallader
Vill du undvika att hamna i socker­fällan är massor av färskpressad lime ett suveränt sätt att få fjong på fruktsalladen. Passionsfrukt är både snyggt och tillför frisk syra. Filead blodgrape ger också mycket smak. Färsk mynta är toppen i fruktsallad och faktiskt även ­basilikablad.
Nötter ger ­nyttiga proteiner och skönt crunch i kontrast till mjuka frukter. ­Kokosflagor har samma ­effekt, men är dessutom våldsamt snygga att se på.
Använd så mogna frukter som möjligt och utnyttja säsongernas utbud så långt det är möjligt. Färska bär och frukter smakar alltid bäst. Varma fruktsallader är gott vintertid.
Det enda man bör tänka på är att inte låta salladen stå alltför länge. Då blir den lätt geggig och ofräsch missar sin främsta uppgift som humörhöjare. Vässa kniven och skräm bort vintern med en fruktsallad eller sju. Dömt att lyckas.
dryck att dricka till
Fruktsallad kan vara lite besvärligt. Är det ananas, vindruvor, kiwi eller papaya i bör inte vin serveras till.
Annars föreslås till exempel ett vin av Sauternes-typ, som Château Grillon (4115), 121 kronor för 37,5 cl eller ett sött mousserande som till exempel Moscato d´Asti (81786), 112 kronor.
Alkoholfritt alternativ: äppelmust, alkoholfri äppelcider eller Pommac.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om