Förläng sommaren med grekisk sol på menyn
Monika har nämligen en hemlighet. En liten, liten grekisk taverna på en liten, liten grekisk ö där en liten, liten kvinna vid namn Georgina lagar Monikas favoritmat var eviga dag. Dit åker matfotografen varje sommar för att ladda batterierna.
Hon kommer hem som en strålande pepparkaka. Frisk, brunbränd, mätt och lycklig.
I år fick hon order att fotografera den fantastiska maten. Hon protesterade dock vilt. Inte enbart för att hon inte ville jobba på sin semester, utan med orden "men det är liksom inget speciellt".
Opretentiöst
Det är just det som är grejen. Grekisk mat handlar inte om några pretentiösa kullerbyttor och trendhets. Det handlar om okomplicerade rätter, spontana middagar utomhus, småplock, hela grillade fiskar, grönsaker, lamm, olivolja, kärlek, en nypa dill och världens bästa feta.
Man brukar säga att den grekiska maten är god utan att stjäla uppmärksamheten från den sociala måltiden. Det är ändå att umgås som är det viktiga.
Äta vill man förstås också, men ingen ska behöva stå och slava i timmar för att få fram något härligt på bordet.
Men man ska också komma ihåg att grekisk mat är mycket mer än vad vi tror.
Svenska varianter av grekisk sallad ser sällan ut som dem på tavernan. Och grillspett och moussaka är långt ifrån de enda alternativen.
Går du in på en mezedopolio eller ett ouzeri kan du få välja bland 200 smårätter, meze. Det är ett förnämligt sätt att umgås och mumsa ihop. Helt i enlighet med det grekiska sättet att leva.
Grekisk mat är dessutom av traditionen hälsosam. Mycket grönsaker, nötter, olivolja, fisk och bönor. Långkok eller grill. Precis vad vi behöver.
Så oavsett om du som Monika drömmer dig tillbaka till semesterminnena i den grekiska övärlden, eller om du som jag sörjer över att du aldrig kom dit, kan du gott unna dig och de dina en grekisk afton.
DRYCK Att dricka till
Grekiska viner är klart underskattade. Testa Kretikos Boutari White (nr 7539), 64 kronor till fetaost eller Viognier Cuvée Larsinos 2004 (nr 98562), 107 kronor till vad som helst. Det röda Nemea Boutari (3702), 66 kronor, passar ypperligt till lammkött. Samos (8323), 85 kronor gör sig väldigt fint till söta desserter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!