Finmat av bondbönor
nnn Alla pratar om bondbönor. nnn Det är bättre att laga dem. nnn Läckrare delikatess får man leta efter.
Foto:
Visst är det lite lustigt. En böna som har funnits så långt tillbaka i historien att det inte ens går att konstatera när den gick från vild till odlad. En basvara som folk kring Medelhavet dyrkat i alla tider. En böna som varit djupt rotad i det gammelsvenska köket har över en sommar gått och blivit "finmat".Fast å andra sidan är det inte ett skvatt konstigt. Har du en gång fått smak på en nyförvälld, glansig, klargrön böna förgylld med några saltkristaller, ett par droppar olivolja och kanske, fast bara kanske, några parmesanriv - då är du fast för livet.Färska eller djupfrysta
Den mjälla, nötaktiga smaken trissas upp av den sköna konsistensen som liksom bara smälter i gommen. Bondbönor är mindre mjöliga och fadda än andra bönor och en sann delikatess för såväl grönsaksvänner som vitaminskeptiker.Mycket pillande
Enda kruxet är att de fordrar lite pilleriarbete. Bönorna ska plockas ur sina enorma, sköna, gröna skidor till sovsäckar,
förvällas några minuter i lättsaltat vatten och därefter "plockas", det vill säga försiktigt klämmas ur sina sega innerskal. Därefter kan man koka dem några minuter till om man vill försäkra sig om att bli av med ämnen som kan framkalla illamående, men jag brukar faktiskt skippa det. Nu börjar säsongen tyvärr lida mot sitt slut. Men en smart matälskare köper på sig några knökfulla kassar på torget, förväller, plockar och fryser in. Har man tur och bor nära en välsorterad utländsk matbutik kan det finnas djupfrysta, färdigplockade bondbönor i boxen. Leta efter "fava beans".I värsta fall blir det till att ta till torkade. En godsak i sig, men en helt annan historia.//bilder: 6
w Ett mjukt rödvin passar fint till bönorna. Varför inte ett italienskt? Prova till exemel Masi Valpolicella (nr 6998), 79 kronor eller Barbera d?Asti (nr 12328), 89 kronor.w Alkoholfritt: Isvatten med massor av färsk mynta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!