Ferran Adrià en matvärldens superstjärna

Han anses som världens främste kock. Själv kallar han sig vetenskapsman. nnn Mannen bakom den omsusade restaurangen El Bulli har varit på besök.

Stockholm, mat &dryck2007-03-22 06:00
En och en halv miljon människor runt hela världen köar för att få bord på El Bulli norr om Barcelona. Av dem lyckas 8.000 per år.
5.000 kockar står i kö för att få praktisera på El Bulli. Ett fåtal får komma in i världens mest experimentella restaurangkök, som snarare påminner om ett laboratorium, där 70 personer lagar mat åt 50 gäster.
El Bulli är med andra ord mer än en krog. El Bulli är ett äventyr, en rymdresa i gastronomin.
En måltid kan bestå av 23 rätter, varav en kan vara en ballong fylld med dofter och fördrinken en gin och tonic i gasform.

Gillar inte köer
Orsaken till hysterin heter Ferran Adrià - en kulinarisk kamikazepilot med sandpappersröst som lyckats få hela matvärlden att kyssa hans fötter.
- Jag gillar inte köerna. Jag skulle kunna bli en väldigt rik man om jag auktionerade ut borden på internet, men så vill jag inte jobba. Alla ska ha möjlighet att komma. Vi har ingen vip-lista.
Adrià betraktas som den störste ambassadören för Spanien efter kungaparet. Han finns med på listor över världens 100 mest inflytelserika personer jämte herrar som Bush, Blair och Bin Ladin. Det är helt och hållet hans förtjänst att landet rankas som matlandet nummer ett just nu.
Själv vill han mest ha kul.
- Det ska kännas bra i kroppen att laga mat. Det gör det just nu. Jag behöver inte bry mig om att tjäna pengar eller odla mitt ego. Nu vill vi bara hitta nya gränser att spränga.

Öppet på sommaren
Restaurangen har bara öppet under sommarhalvåret. Resten tillbringas i laboratoriet för att skapa nya osannolika smakuppfinningar. Och överallt letar Adrià efter idéer och infall.
Nyligen gjorde han det i Stockholm, där han tog emot ett hyllningspris från restaurangguiden White Guide.
- Jag åt en fantastisk torskrygg i Östermalmshallen till lunch. Det satte igång kreativiteten. Jag ska nog skapa något liknande fast med "fel" fisksort. Men jag kan lika gärna få nästa idé i en klädbutik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om