Ett päron för varje smak

Pärontid är något alldeles speciellt. Plötsligt känns det lite roligare att äta frukt igen. Det är som att få en ny i klassen.
Sommarbären har börjat sina, de svenska äpplena är inte riktigt klara och vattenmelon har vi fått nog av på ett tag. Päronen däremot - mamma mia!

Stockholm, mat & dryck2007-09-13 06:00
Elaka tungor hävdar förstås att ett päron är gott i ungefär tolv minuter av dess sammanlagda existens. Det må ligga ett uns av sanning i det påståendet, men prickar man bara rätt är det en ljuvligt sinnlig upplevelse. Tricket är att trycka lite lätt med tummen intill skaftet på päronet. Ger fruktköttet efter är päronet perfekt moget. <BR>Päronets krispiga konsistens gör det till en suverän salladsingrediens. Men den söta saftigheten är också en fantastisk följeslagare till ost, särskilda päronkompisar är ädelost, parmesan och chèvre. <BR>Men päron är naturligtvis helt enastående också på egen hand. <BR>Har man överskott är päronchutney en riktig höjdare. <BR>Päron passar också mycket bra i pajer, kakor och bullar. För att inte tala om inkokta päron, må de sedan smaka ingefära, saffran eller rödvin. <BR>Det finns över 5.000 sorters päron. Några av de vanligaste är Carola, Greve Moltke och Anjou. <BR><BR><SPAN class=mr><STRONG>Droppa över citron <BR></STRONG></SPAN>Päron är rika på kostfiber och kalium. De är dessutom vätskedrivande och bra för sköldkörteln. Men diabetiker bör se upp eftersom sockerhalten är hög. <BR>Ett tips är att droppa citron över skivade päron så att de inte blir bruna. Ett annat är de fiffiga hårda små plastpaket som är gjorda för att förvara päronen i. Perfekt för utflykten. I år ser det dessutom ut att bli en ypperlig päronskörd. Passa på att mumsa!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om