Elegant snäcka med riktigt hög glamfaktor
nnn Elaka tungor eller råärliga barnamunnar kallar dem fiskbullar. Finsmakare och livsnjutare kan sällan ignorera dem på en restaurangmeny.nnn Nu är det dags för vanligt folk att våga anamma pilgrimsmusslan i hemmaköket. Ett säkert kort att ta till när det vankas finmiddag.
Den är dessutom ett av få skaldjur som inte tappar geisten av att hamna i frysen. Och ändå känns den lyxig - och lyx, mina vänner, bör aldrig underskattas. En entrérätt på bjudmiddagen känns genast glammigare om den toppas av en duo griljerade pilgrimsmusslor. Jag försäkrar. Att du köpt dem i frysdisken på Coop och lagt ner max en och en halv minuts möda på tillagningen förtar inte intrycket. Pilgrimsmusslor imponerar.
På Västkusten
Detta lilla blötdjur som även går under namnet kammussla förekommer vid den svenska Västkusten, men också i Atlanten och Medelhavet.
Musslan tar sig fram genom att klappra med snäckskalen mot varandra. Den röda romsäcken som sitter fäst vid själva muskeln kan också ätas; vissa anser den vara en delikatess, medan andra kastar den utan att blinka.
Köp gärna de stora exemplaren, särskilt om de har varit frysta. Färska pilgrimsmusslor ska dofta fräscht av hav och inget annat. Högsäsongen är på senvintern och våren, men frysta finns året om.
Neutral olja
Själva smaken är mild och aningen söt. Den gifter sig därför fint med alla möjliga smaksättningar och kryddningar, från citrus och kokos till vitlök och örter.
Men det gäller att vara lätt på handen. Ett glödhett grillgaller eller en riktigt varm panna är en förutsättning.
Pensla gärna musslorna med någon neutral olja som tål väldigt höga temperaturer.
Fingertoppskänsla
Fräs dem sedan supersnabbt på båda sidor så att de får fin färg. Klicka på lite smör, droppa över citron, sänk värmen och ge dem någon minut till.
De ska inte vara råa, men inte heller hårda. Känn med fingertoppen och ta av dem från värmen i tid.
Svårare än så behöver det inte vara. Servera till våriga tillbehör, kanske någon liten primör, flingsalt och en extra citronklyfta.
Matens svar på blingbling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!