Dags för skördefest vid köksbordet

Det är dags att ta vara på naturens gåvor och njuta av de sista varma dagarna.
Örter, bär, grönsaker, svamp - använd så mycket du kan medan säsongen är som mest givmild.

Stockholm, mat & dryck2007-08-23 06:00
Det är samma visa varje år. Så fort kärleksörten börjar skifta i rosa infinner sig den stora melankolin. Det betyder att augusti sprungit ifatt oss, att kvällarna fylls med mustiga, jordiga dofter och att dagarna i sommarstugan är räknade.
Det gör ont. Men i stället för att sitta och tycka synd om sig själv och känna sig snuvad på soliga baddagar gör man klokt i att ta vara på sommarens sista skörd.Jag själv länsar örtagården, slösar med salvian i pastan och öser oregano över sallader och smörgåsar.
Plundrar rabatten på ringblommor och knycker krasseblommorna ur sin kruka. Allt ska ätas upp medan tid är.

Röda vinbär
Och när man ändå är på det humöret kan man gott passa på att snabbsalta ett gäng gurkor och gå en tur i skogen på jakt efter svamp och bär. Efter allt regnande är oddsen bättre än på länge.
I trädgården hänger fortfarande de röda vinbären i rubinröda klasar och hamnar lika gärna på en kaka som i frukostfilen.
De allra sista vinbären torkar jag långsamt i ugnen och blandar ner i müslin för att konservera sommarkänslan inför surmulna höstmorgnar.

Njut naturligt
Har man nu inte tillgång till bärbuskar, svampställen och blomstertäppor kan man åtminstone masa sig ner till torget, en gårdsbutik eller en mataffär med vettig grönsaksavdelning. Vad det handlar om är att lära sig att tänka i takt med årstiderna.
Bestäm inte i förväg vad du ska äta till middag. Bestäm först när du sett vilken vara som har den bästa dagsformen.
Varför komma hem med förvuxen potatis när kronärtskockorna är stora som handbollar och sprängfyllda i sitt mjälla, delikata inre?
Och vem vill äta trött köttfärs när spättorna är nyfiskade och formligen ramlar av gaffeln?
Gör dig själv och familjen en tjänst. Njut naturligt. Slicka i dig de sista dropparna sommar och laga till det som finns runt knuten. Fiskpinnarna kan vänta.
ATT DRICKA TILL
Till salladen: Errazuriz Cabernet Sauvignon Rosé (2970), 69 kronor, till exempel. Annars en sauvignon blanc, till exempel Neetlingshof (28006), 84 kronor.
Till tortellinin: Zenato Valpolicella Classico (12385), 104 kronor.
Till mandelkakan: Carlshamns Flaggpunsch (588), 141 kronor, gärna sval.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om