Citrus gör susen i maten

nnn När förkylningarna slår ut i full blom är citrusfrukterna din bästa vän. Små gyllene klot proppfulla med solsken, C-vitamin och antioxidanter. nnn Bulla upp med apelsiner, citroner, grapefrukt och lime så känns vintern lite kortare.

Foto:

Stockholm, mat & dryck2008-01-17 01:45
Hur lite man än tycker sig kunna om mat, vitaminer, hälsa och sånt vet ändå så gott som varenda kotte att citrusfrukter innehåller c-vitaminer och är bra mot förkylningar. Det är den sortens kunskap man får i sig via dagis, Kalle Anka, välmenande mödrar och mjölkpaketsläsning. Ändå äter vi inte tillräckligt mycket citrus för att hålla vintersnuvan stången.Inte för att en liten apelsinfjutt är så mycket att komma med när väl värsta viruset satt klorna i en, men får vi bara i oss vår dagliga dos (60 milligram) C-vitaminer växer våra försvarsmurar sig betydligt starkare än annars.När de smakar som bäst
Fast alla över fem år kanske inte ser en fruktstund på förmiddagen som ett naturligt inslag i tillvaron (vilket vi naturligtvis borde, de är kloka på dagis). Att smyga in citrusfrukterna i maten är då ett lysande sätt att få i sig de begärliga vitaminerna.Och som en skänk från ovan, eller om det nu är Madame Jord, smakar de små solkloten som allra bäst när vi behöver dem som mest.Vintermogna citrusfrukter skänker saft, konsistens, smak, syra och glädje till sallader, frukostfilen, grytor, desserter och soppor.Lär dig bara konsten att filea, det vill säga skära bort skal, allt det vita och alla hinnor, och dina glänsande klyftor skall visa vägen mot nya kulinariska höjder.Lite citrusvett på vägen:Kom ihåg att tvätta alla citrusfrukter noga om du ska använda skalet. Diskborsten brukar vara bra.Apelsiner - Ju större navel (jo, det heter så) desto sötare smak. Köp exemplar som känns tunga. Bruna fläckar på skalet tyder på god smak. Lägg dem en stund i varmt vatten så blir de lättare att skala. Citroner - runda är saftigare än avlånga. Ju gulare de är desto mer C-vitaminrika. Håll handen under när du pressar så slipper du illasmakande kärnor i maten. Grapefrukt - Köp exemplar med tunt skal, de är saftigast.Lime - Rulla frukten hårt mot köksbänken innan du pressar den så avger den mer saft. Fäster du en bit smörpapper mot rivjärnet är det lättare att få med allt skal.Satsa på citrus. Du har inget att förlora!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om