Adventsmys med glögg och goda tilltugg

nnn Tid för adventsmys.
nnn Bjud på glögg med lyxiga tilltugg.
nnn Läckert för öga och gom.

Stockholm, mat & dryck2006-11-30 06:00
På tio år har det hänt massor inom glöggvärlden. Först kom den vita glöggen, sedan den åtråvärda årgångs­glöggen (i år i en galet snygg flaska med innehåll smaksatt med lingon och enbär), tätt följd av glögg spetsad med rom, konjak och whisky.
Vi har med andra ord vandrat en lång väg från det glödgade vinet som ­kryddades för att dölja den taskiga ­råvaran. Svenskarna har druckit glödgat vin sedan 1600-talet, då tyskarna tog hit sitt glühwein, sedermera glögg.
I dag finns ett tjugotal sorter att köpa på Systemet. Och boomen kommer allt tidigare. Försäljningen drar igång i ­oktober, i november nås kulmen och i slutet av december tvärdör ­glöggen som över en natt. Under den korta ­tiden hinner vi köpa tre miljoner liter.
Men om utvecklingen exploderat inom själva glöggmarknaden har det gått desto segare med tillbehören. Allt som oftast står där de stackars ­skålarna med skållad mandel, russin och en trave pepparkakor och ser ­tämligen vilsekomna ut i denna moderna trendtillvaro.

Tema med variation
Men det finns roligare saker än torra lussekatter att bjuda på när det nalkas glöggkalas. Grönmögelost på ­pepparkakorna har vid det här laget blivit ­något av en modern klassiker, men temat går att variera i det oändliga.
Ost över huvud taget är lyckat till glögg av samma anledning som det ofta passar till söta dessertviner. Söta tilltugg kräver sött vin - och glögg är ju ofta förfärande sött. En trevlig nyhet är därför Saturnus nya glögg som inte har något socker alls, och blott 2,2 procent alkohol.

Pepprig grissini
Pepparkaksinslaget tål också nytänkande. Pepparkakor kan se ut precis hur som helst.
Varför inte baka grissini med parmesan på? Eller testa att byta ut vanliga pepparkakor mot mjukare varianter. Fullkornspepparkakor ligger också rätt i tiden och känns som att de tål de ­matigare sällskap lite bättre.
Heta nötter är en annan millennieklassiker som kan varieras efter eget huvud och smak. Välj ut favoritnötterna, rosta i ugn med tuffa kryddor och servera dem allra helst varma.
Försvinnande gott - precis som glöggsäsongen.
Att dricka till
Glögg att gilla: Blossa trestjärnig Glögg spetsad med Cognac (97257), 78 kronor, Dufvenkrooks original starkvinsglögg, (99960) 69 kronor och Blossa 06 (97262), 78 kronor.
Alkoholfritt: God Jul Glögg Alkoholfri (nr 97242), 18 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om