När äggsmeten hällts i ugnsformen ska köttfärsen i. Tacoletten är ett snabbt och perfekt mellis när man har överbliven tacofärs från helgen. Efter sju minuter är Herr och Fru Quesadilla färdiga att ätas. -Vad fina de blev, säger Ella och biter huvudet av gumman. De smakar som pizza. Dags för Full rulle. Julia rör ihop philadelphia-ost och crème fraiche medan Ella hackar persilja. Sedan kommer Erik och sprutar i ketchup. -Glöm inte att smaka hela tiden så ni vet vad ni gör, säger han. I köket får man provsmaka allt! Röran brer tjejerna ut på tunnbröd. Ett salladsblad och fyra köttbullar läggs på kortsidan och sedan rullas allting ihop. Smaskig shejk
Ella skär rullarna i två delar och ställer upp dem som torn på ett fat. De blir supergoda! -Mmm ... gott kladd! säger Ella. Under tiden har Tacoletten blivit gyllenbrun i ugnen och det luktar tacos i köket. -Kolla om den är färdig genom att skaka på formen, säger Erik. Om den inte sladdrar är den klar. Det är den. Julia tar ut formen ur ugnen och lägger på färsk persilja. Shejk blåtira går snabbt att vispa i ordning. Yoghurt, blåbär, vanilj och honung hälls i en stor skål och så hjälps tjejerna åt med mixern. Erik häller upp shejken i två glas och stoppar ner sugrör.
-Mums! Den här är smaskig, säger Julia och börjar fnittra i glaset så att Ellas kockmössa blir nedstänkt med blåbärsdrinken.
Alla recepten kommer från boken Full kastrull av Erik Brännström.
Herr/Fru Quesadilla
250 g riven ost
200 g rökt skinka
1 paket tortillabröd, det behövs två torilla bröd för en quesadilla
2 msk oregano
Olja till pensling
1 pepparkaksform
Är du vegetarian? Hoppa över skinkan. Ost och kryddor blir lika gott!
Gör så här:
Riv osten.
Skär skinkan i bitar.
Använd pepparkaksformen till att trycka ut gubbar ur tortillabröden. Till en quesadilla behövs två likadana tortillagubbar.
Lägg den ena tortillagubben på en plåt med bakplåtspapper på.
Strö på ost, skinka och lite oregano. Lägg på den andra tortillagubben som ett lock.
Stoppa in plåten i ugnen på 200 grader i 5–10 minuter. Osten ska smälta och gubbarna ska få lite färg.
När de är klara tar du ut dem och penslar på olja och strö på lite oregano. Låt dem svalna litegrann.
När de är tillräckligt svala för att lyfta upp är det dags att sluka dem med hull och hår!
TIPS! Herr och fru Quesadilla går bra att frysa in och plocka ut och micra när man är sugen nästa gång.
Tacolett
150 g färdigstekt tacofärs
1 msk tacokrydda
1 msk smör
4 ägg
1 dl mjölk
salt vitpeppar
Är du vegetarian? Byt ut köttfärsen mot quornfärs eller sojafärs.
Gör så här:
Knäck äggen i en skål och häll på mjölken. Vispa ordentligt!
Salta och peppra lite grann.
Smöra en ungform.
Häll sedan i äggsmeten. Ta en gaffel till hjälp och lägg i den färdiga köttfärsen jämt över formen.
Strö på lite tacokrydda med hjälp av fingrarna.
Sätt in formen i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Tacoletten ska bli gyllenbrun. För att testa om den är klar kan du skaka på ugnsformen. Den ska inte sladdra. Är den fast och fin är den färdig.
Full rulle
2 rullar
8 stekta köttbullar
2 skivor mjukt tunnbröd
1/2 dl crème fraiche
1 msk ketchup
50 g philadelphiaost
1 msk hackad färsk persilja
två blad av valfri sallad
Salt och nymald svartpeppar
Är du vegetarian? Byt ut köttbullarna mot quornbullar eller falafel.
Gör så här:
Blanda creme fraiche, philadelphiaost, ketchup i en bunke.
Hacka persiljan och blanda i smeten.
Krydda med salt och peppar.
Bred på smeten på ett tunnbröd med en smörkniv.
Lägg på sallad och köttbullar i en rad på kortsidan.
Rulla sedan ihop det till en rulle.
Skär rullarna på mitten så blir de kortare och lättare att äta.
Shejk Blåtira
1/2 l yoghurt vanilj
1 paket frysta blåbär
1 msk honung
1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker.
Gör så här:
Häll alla ingredienser i en bunke.
Mixa ihop den med en mixerstav.
Häll upp smeten i ett glas och drick med ett sugrör. MUMS!