Dålig miljö i skolan

nnn Skolan är Sveriges största arbetsplats, men många barn trivs inte. De tycker att matsalen är för stökig, att toaletterna är osäkra och omklädningsrummen äckliga.
nnn - Vi vuxna förväntar oss att barn ska stå ut med saker som vi aldrig skulle tåla där vi jobbar, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.

Stockholm, Lilla2006-05-10 06:00
Många barn trivs ­jättebra i skolan och tycker att arbetsmiljön är bra. Men det finns också många barn som tycker tvärtom. Barnombudsmannen har gjort en undersökning bland 800 elever från hela Sverige för att se vad barnen anser.
- Det är det viktigaste av allt, att vi som är vuxna lyssnar på barnen. Ofta tror vi vuxna att vi vet hur barnen ­upplever skolan. Det är naturligtvis fel. Det är bara barnen själva som vet, ­säger Lena Nyberg.
Enligt lagen ska samma regler gälla för skolan som för vanliga arbets­platser.
Det borde ju vara självklart eftersom skolan är hela Sveriges största ­arbetsplats. Det finns 235.000 vuxna som jobbar i skolan och 1,4 miljoner elever.
Men tyvärr är det inte alls självklart.
- Jag frågar mig själv ständigt samma fråga. Varför tror vi vuxna att barn och ungdomar ska stå ut med ­situationer som vi själva aldrig skulle acceptera?

Kissar inte
Ett exempel är skolans toaletter. På många skolor saknar toaletterna lås. Det finns ingen tvål, handfat är trasiga och det luktar illa.
Ungefär var femte elev tycker att ­toaletterna är så äckliga och osäkra att de håller sig från att kissa hela skol­dagen.
- Tänk dig en vanlig arbetsplats för vuxna med toaletter så otrevliga att ingen vill använda dem. Det skulle bli revolt. Ingen skulle acceptera det, ­säger Lena Nyberg.
Dessutom skapar det här ett annat problem: Barn blir sjuka av att inte gå på toa.
- Antalet unga som får urinvägs­infektion ökar. Det beror säkert på det här. Arbetsmiljön är alltså ofta så dålig att det leder till sjukdom.
Men det finns andra saker som barn inte heller är nöjda med. Många tycker att skolmatsalen är för stökig.
Om det förekommer mobbing så sker det ofta i matsalen. Många tycker att skolgården är tråkig och att skolan är sliten.
Var tredje elev säger att det saknas en plats där de kan få vara ifred på ­skolan. Enligt bankonventionen ska det finnas en sådan plats.

Klaga hos rektorn
Många klagar också på omklädningsrummen och duscharna.
- Många struntar helt enkelt i att ­duscha efter gymnastiken. Och jag kan förstå dem. Min erfarenhet är att omklädningsrum ofta inte alls är fräscha. Jag var inne i en dusch på en skola ­häromdagen. Där luktade det mögel.
Att förändra skolan är inte så lätt för barnen själva. Ett första steg är börja påtala det man tycker är fel.
- Gå till rektorn och klaga. Om inget händer kan man vända sig till politikerna i kommunen. Men tyvärr är det svårt att ändra det här utan vuxnas hjälp, säger Lena Nyberg.
Därför kan det vara en bra idé att prata med mamma eller pappa eller ­någon annan vuxen man har förtroende för.
Det viktiga är att man inte behöver acceptera dåliga toaletter eller omklädningsrum bara för att man är barn.
- Nej, verkligen inte. En del vuxna verkar tycka att barn ska stå ut med samma saker som de själva gjorde för 40 år sedan. Det tycker jag är helt fel. Samhället har utvecklats massor sedan dess. Barn har precis samma rätt till en bra arbetsplats som vi vuxna har.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om