Carl von Linné var som ett nyfiket barn hela livet

Många barn samlar och sorterar saker. För en del tar intresset aldrig slut. För Carl von Linné ledde det till världsberömmelse.
- Linné var som ett barn hela sitt liv, säger Karin Bergqvist som skrivit en bok om honom.

Stockholm, Lilla2007-01-31 06:00
<P>I år är det 300 år sedan Carl von Linné föddes. Det firas och uppmärksammas på många sätt. Men att Karin Bergqvists bok kommer just nu är mest en tillfällighet, den skulle ha kommit redan förra året. Boken heter Pojken som inte slutade samla (Natur och Kultur) och handlar om precis just det - en pojke som samlade hela livet. <BR>- Många barn samlar på saker. Det kan vara kapsyler eller samlarkort. Och när man samlar mycket saker måste man börja sortera. Man lägger ju inte bara alla saker i en hög, utan man måste hitta på ett system för hur man ska sortera sakerna, säger hon. <BR>Det var precis vad Carl von Linné gjorde. Hela livet. <BR>Carl von Linné är en av världens mest kända svenskar. <BR>- Och pratar man med människor som är intresserade av eller arbetar med naturen och växter så är han nog den mest kända. Det finns massor av böcker skrivna över hela världen om Linné, säger hon. <BR><BR><SPAN class=mr>Dela in växterna<BR></SPAN>Linné föddes i april 1706 i Småland. Han var intresserad av blommor och växter redan som liten. Sin första trädgård hade han när han var fem år. I skolan var han hellre ute i naturen och samlade blommor än lekte med klasskamraterna. Ungefär som tjuren Ferdinand. <BR>Linné blev läkare och botaniker och ägnade hela sitt liv åt att samla och sortera framför allt blommor och växter. Han hittade på ett helt nytt sätt att dela in växterna i familjer och arter. Han gav alla växter två latinska namn. På 1700-talet var latin ett språk som alla forskare pratade, ungefär som engelska i dag. Men Linné hittade på namn för många andra saker också, till exempel det latinska namnet för människa: homo sapiens. Homo är släktnamnet för människa och sapiens betyder vis. Alltså betyder homo sapiens "den visa människan". - <BR><BR>Barn hela livet<BR>Linné var lite som ett barn hela livet. Han behöll lusten för att upptäcka saker och samla nya saker ända till han blev gammal, säger Karin Bergqvist och fortsätter: - Dessutom var han väldigt självcentrerad, precis som små barn brukar vara. Han tyckte att han var bäst, han brukade skryta om sig själv. Till exempel kallade Linné sin egen bok Naturens system för ett mästerverk som ingen kan läsa för ofta eller beundra för mycket.<BR>Boken om Linné är rikt illustrerad av Sara Gimbergsson med underhållande akvareller som visar Linnés upptäcksfärder i livet.</P>
fakta Så fungerar Linnés system
Ingen vet exakt hur många saker som Linné gav namn till, men det var minst 7 000 olika växter. Varje växt fick två latinska namn. Det första är ett släktnamn, det andra beskriver växten på något sätt.
Ta smörblomman som exempel. På engelska heter den meadow buttercup och på tyska scharfer hahnenfuss. Innan Linné gav den ett nytt namn hette den följande på latin: Ranunculus calycibus pedunculis teretibus foliis tripartio multifidis: summis linearibus.
Allt det ersatte Linné med namnet Ranunculus acris. På så sätt kunde alla forskare veta vilken blomma man pratade om eftersom det latinska namnet var det samma över hela världen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om