Zarah sätter barnen i centrum

Zarah Öberg, 29 år, har satsat hela sitt liv på sin dröm – att hjälpa barn att må bättre. En av hennes starkaste drivkrafter är att hon själv varit väldigt sjuk som barn.–  Jag vill få andra att förstå att även om du inte mår bra just nu, så finns det hopp för dig också, det är jag själv ett levande exempel på, säger hon.

STOCKHOLM, KROPP&SJÄL2008-06-03 14:16
I dag driver Zarah sajterna ­Kostkoll.se och Piggabarn.se. Hon har öppnat flera ­gymnastik- och kostcentra för barn, ­dessutom föreläser hon och ger föräldrar kostnadsfria råd. Men att hon gör det här i dag är inte självklart. Inom loppet av ett och ett halvt år fick Zarah Öberg i 20-års­åldern två hjärnblödningar. Huvudvärk stark som om ­någon stod och bultade henne i huvudet med en ­bulthammare hade hon haft sedan ­10-årsåldern.
– Ingen kunde förstå vad det var. Jag fick genomgå alla undersökningar som fanns, men läkarna hittade inget och jag fick till slut diagnosen migrän, den värsta formen, berättar hon.
Egentligen förstod både ­Zarah och hennes familj att det var något annat, men de liksom läkarna stod hjälplösa inför vad den ihållande huvudvärken handlade om.
Värre i gymnasiet
Trots huvudvärk, yrsel och kräkanfall tog sig Zarah igenom grundskolan. Men i gymnasiet blev symtomen ännu värre. En dag föll det ena ögat ihop. Benen domnade. Utanför sjukhuset ramlade Zarah ihop och var sedan inte kontaktbar på flera dygn. Till slut förstod läkarna att det handlade om en hjärnblödning.
– Jag fick bo hemma hos mina föräldrar efter operationen. Jag hade fortfarande huvudvärk, hade tappat synen på ena ögat och hade delvis tappat minnet.
Efter ett och halvt år senare brast blodkärlet i hjärnan igen. Den här gången tappade hon talet och fick epilepsi. Men huvudvärken försvann och hon kunde sakta men säkert ta sig tillbaka till livet.
– Sedan 2003 är jag friskförklarad, men jag har fortfarande minnesluckor, sämre minne och ofta svårt att hitta ord, säger hon.
Hjälper barn
Zarah trodde själv att risken att hon skulle bli deprimerad var stor efter allt som hänt, men hon valde i stället att lägga energin på att göra något viktigt.
– Jag bestämde mig för att lägga all kraft på att hjälpa människor och det låg väldigt nära till hands att värna om barn som har det jobbigt.
För tre år sedan startade hon ­Kostkoll.se, en sajt med information om  kost för barn, där hon även ger föräldrar kostnadsfri rådgivning.
Tanken är att barnen ska fångas upp innan de blir överviktiga och med en sajt på nätet kunde hon nå ut i hela ­landet. Att sajten behövdes går inte att ta miste på. Första året gav hon 20.000 personer rådgivning.
I dag driver hon även Piggabarn.se, en sajt som vill förmedla en sund  inställning till hälsa, kost och motion. Hon ordnar evenemang där  barnen får röra sig och ha roligt tillsammans och för några veckor sedan öppnade hon och hennes närmaste kollegor det ­tredje gymnastik- och kostcentret för barn.
Jobbar för tre
Konceptet bygger på att alla barn är välkomna oavsett om föräldrarna har råd eller inte. Det finns en fond för de barn vars föräldrar inte kan betala själva.
Ovanpå detta skriver Zarah Öberg, som är utbildad kostrådgivare och  hälsopedagog, om barns hälsa och kost i flera tidningar.
Vad får du din energi ifrån?
– Jag har egentligen bara kastat mig ut och gör min dröm,  säger Zarah, som erkänner att hon säkert jobbat motsvarande tre heltidstjänster de senaste åren, de mesta ideellt.
– Och har man varit så sjuk som jag var som barn, så har man lärt sig att det man har i dag, är det inte säkert att man har imorgon, säger hon.
Tips
Zaras bästa må bra-tips!
1. Sov ordentligt varje natt, så att du känner dig utvilad. Om du fortfarande är trött, gå och lägg dig tidigare om kvällarna. 
2. Ät regelbundet och förbered dina måltider.
3. Minska på snabbmat, snacks och bakverk och ät frukt i stället.
4. Ta bort allt socker ur din kost och lär dig vad din kropp mår bra och får ork av.
5. Rör dig varje dag och passa på att reflektera, filosofera eller umgås med familj och vänner samtidigt. 
6. Skriv ner dina kost- och motionsvanor. Då ser du snabbt om något är bra eller mindre bra.
7. Omge dig med människor som ger dig energi.
8. Fundera på vad som är din dröm och gör en plan för hur du skall ­genomföra den.
9. Ta inte dig själv på så stort allvar och bjud på dig själv. 
10. Livet är kort. Stressa inte ­genom dagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om