Supermaten som gör dig friskare

Genom att äta mat som är rik på nyttiga näringsämnen kan du hitta kroppens egen läkeförmåga och ge dig själv de bästa förutsättningarna för ett långt och hälsosamt liv.

ÄT RÄTT - BLI FRISKARE. Äpplen till exempel minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

ÄT RÄTT - BLI FRISKARE. Äpplen till exempel minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Stockholm, kropp&själ2008-09-16 06:00

Det hävdar Helena Nyblom, läkare och medicine doktor, som skrivit boken Supermat – vägen till ett friskare liv.  Lägg till rätt typ av mat till din kost och hjälp kroppen att motverka sjukdomar och att fördröja åldrandet. På köpet kommer du att må mycket bättre!
Supermat
Avokado:
Avokado, som egentligen är en frukt (kallas ibland för smöräpple), är rik på nyttigt enkelomättat fett, antioxidanter och E-vitamin. Avokadon är bra för hjärt- kärlsystemet och synen, och kan motverkar prostatacancer och i viss mån även bröstcancer. Trots att avokadon är fet är den nyttig, eftersom den innehåller bra fett. Bara oliver, olivolja, rapsolja, nötter och mandel kan mäta sig med avokado när det gäller mängden nyttigt enkel­omättat fett.
Blåbär:
Blåbär är bland de nyttigaste och mest näringsrika födoämnen man kan äta. Blåbär är bra för hjärtat, hjärnan och huden, motverkar olika typer av cancer och åldrande. Att blåbär innehåller C- och E-vitamin och nyttiga fibrer är känt sedan länge, men det som gör dem så otroligt nyttiga är att de innehåller stora mängder fytokemikalier och antocyaniner, som ger bäret dess starka färg och är en kraftig antioxidant. Blåbär är också bra om man vill gå ner i vikt eftersom de innehåller så mycket näring i förhållande till kalorier.
Broccoli:

Broccoli är nyttig för immunförsvaret, hjärt- kärlsystemet, benbildningen och ögonen,               
och minskar risken för fosterskador. Broccoli är rik på antioxidanter som flavonoider och C-vitamin, och innehåller dessutom glukosinolater, som är ett ämne som är nästan unikt för kålfamiljen och har en cancerhämmande effekt. Enligt en studie från Nederländerna har personer som äter mycket broccoli och andra kålsorter nästan halverad risk för tjock- och ändtarmscancer.
Tomater:
Tomater minskar risken för cancer, motverkar att kärlen åldras och att vi drabbas av hjärtsjukdom, stroke, minnesförlust och impotens. Dessutom anses tomater förhindra och fördröja rynkor. Hos tomaten finns det en oxidant som utmärker sig, det så kallade lykopenet, som är tomatens röda färgpigment och har en väldigt god inverkan på vår hälsa. Eftersom lykopenet behöver fett för att tas upp av kroppen är det bra att äta tomater med till exempel olivolja. Lykopenet blir mer tillgängligt vid upphettning så tomater som är tillagade är ännu nyttigare.

Choklad:
Choklad kanske inte är den mest väntade rubriken när det handlar om supermat, men det är bara choklad med en kakaohalt på över 70 procent som är hälsosam. Choklad med hög kakaohalt i små doser har visat sig vara bra för hjärt- kärlsystemet och innehåller mycket antioxidanter. Men man får inte glömma att choklad även innehåller mycket mättat fett och många kalorier. 

Vin och vindruvor:
Orsaken till att fransmännen, med en förkärlek för mat med mycket mättat fett, som feta ostar, grädde och smör, har lägre risk för hjärtproblem jämfört med länder med liknande matkulturer, är att de dricker rödvin. Rödvin och röda druvor innehåller bland annat höga halter av olika fytokemikalier, som fungerar som antioxidanter och även har en antiinflammatorisk förmåga. Måttliga mängder rödvin ger även lägre risk för demenssjukdomen alzheimers. En vanlig rekommendation är ett till två glas rödvin per dag för män och ett glas rödvin för kvinnor.
 

Annan supermat
Apelsiner – näringsbomb, som innehåller stora mängder C-vitamin, men även fibrer.
Baljväxter – bönor, linser och ärtor innehåller lite fett, kalorier och natrium, men är rika på proteiner, långsamma kolhydrater, kostfibrer och mineraler.
Granatäpplen – rik på C-vitamin, kalium och antioxidanter.
Havre – det mest näringsrika sädesslaget. Bra för hjärt- kärlsystemet, har en inflammationshämmande effekt, motverkar övervikt och förhindrar åldersdiabetes.
Lax – fet fisk hämmar inflammationer och cancer, skyddar kärl och minskar risken för plötslig hjärtdöd.
Krossade linfrön – innehåller omega 3-fettsyror (som minskar risken för hjärt- kärlsjukdom), fibrer, magnesium, folat, vitamin B6 och växtöstrogener.
Lök – vitlök och annan lök är rik på antioxidanter och motverkar cancer, hjärtkärlsjukdomar, infektioner, svamp och virus.
Nötter och frön – motverkar cancer, hjärtsjukdom, diabetes och övervikt samt innehåller viktiga näringsämnen för huden som fördröjer åldrandet.
Olivolja – innehåller nyttigt enkel­omättat fett och är rik på E-vitamin. Den innehåller också så kallade fytokemikalier, som hjälper kroppen att motverka sjukdom och fördröja åldrandet.
Spenat – innehåller A- och C-vitamin, folat, fytokemikalier och omega 3-fettsyror. Motverkar cancer, hjärt- kärlsjukdom och åldersrelaterade sjukdomar.
Yoghurt – rik på protein, kalcium, B-vitaminer och mjölksyrebakterier. Gör skelettet starkt, stärker immunförsvaret och förbättrar hälsan i mag-tarmkanalen.
Äpplen – rika på fibrer och antioxidanter. Minskar risken för hjärt- kärlsjukdom, cancer, astma och åldersdiabetes.
Källa: Supermat – vägen till ett friskare liv av Helena Nyblom (Albert Bonniers Förlag)

Fakta/Matråd för en bättre hälsa

Ät en ordentlig frukost varje dag.

Ät variationsrikt. Ät minst tre portioner frukt och fem portioner grönsaker varje dag. 1 dl frukt- eller grönsaksjuice räknas som en portion. Ät rikligt med bär. Ät mer nyttigt fett som olivolja, rapsolja, avokado och valnötter och mindre av det dåliga fettet. Undvik transfetter helt och hållet. Ät en handfull nötter och frön varje dag. Ät mycket fibrer, till exempel genom grova spannmål och baljväxter. Välj magra mejeriprodukter. Försök äta fet fisk minst tre gånger i veckan. Använd rikligt med färgstarka kryddor, som oregano, chili och curry, som innehåller stora mängder antioxidanter. Ät frukt och nötter som mellanmål för att stabilisera blodsockret. Drick cirka åtta glas vatten om dagen. Lägg inte energi på att älta misslyckanden om du fallit för onyttigheter. Lägg kraften på förändringar som leder till långsiktiga positiva hälsoeffekter. Vad är vad? Antioxidanter: Ämnen som skyddar mot fria radikaler, som
angriper kroppens byggstenar. Fytokemikalier: Färgpigment i växter som kan fungera som antioxidanter. Antocyanin: Fytokemikalie som tillhör gruppen flavonoider. Finns i bland annat blåbär, russin och svarta vinbär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om