- Man får med hela kroppen på en gång. Det är både bättre och mer vardagsrelaterat än de isolerade rörelser som är förknippade med traditionell styrketräning, förklarar Katarina medan hon lyfter en hantel mot skyn och vant balanserar på en balansplatta.
Funktionell träning har funnits länge, särskilt bland idrottare. Nu är den utsedd till årets träningstrend 2008. Det tror Katarina beror just på att många börjat tycka att styrketräning med isolerade rörelser för en muskel i taget är trist och enformigt.
Nästan alla gym har redskap för funktionell träning och smyger in rörelserna i de vanliga programmen, förklarar hon.
- Det känns bra att använda kroppen till det den är gjord för, och man får en kropp som man kan behärska! Man blir glad av det, säger Katarina, som själv känner sig betydligt starkare sedan hon började med funktionell träning.
Förr i tiden fick vi träning automatiskt i och med att det dagliga arbetet bestod av så mycket fysiskt arbete.
Men de senaste 50 åren har de flesta av oss bara suttit hela dagarna – och snedbelastat kroppen. Vår kropp är dock byggd för rörelse. Vi ska vrida och rotera. Då gäller det att hitta tid till att ta hand om kroppen när arbetsdagen är slut. Ett sätt kan vara att träna tillsammans med barnen. Själv brukar Katarina ta med Gustav, 3 år, och Albin, 5 år, till gymmet. Där får de köra hinderbana.
- Ska vi åka till klubben mamma? brukar de fråga. De älskar det, försäkrar hon.
Men ett gym med stora träningsmaskiner är inte nödvändigt för funktionell träning. Enkla redskap som pilatesboll, balansplatta och hantlar går att köpa i större sportaffärer, och filmer, böcker och träningsbeskrivningar är lätta att få tag i, till exempel via internet. Sedan är det bara disciplin som fattas för att det ska bli bra och regelbunden träning därhemma – eller på semesterresan.