Naturligt stark med funktionell träning

Träningsutvecklaren Katarina Woxnerud intar rummet med sitt röda hår och knallrosa linne. Hon fattar posto på balansplattan. Bredvid ligger pilatesbollen.  Det handlar om funktionell träning - eller som Katarina säger: Att träna för att bli stark i vardagen.

RED CORD. Katarina visar en övning för armarna med Red Cord, ett nytt träningsredskap som funnits inom rehab i flera år. Vad man vill träna är valfritt - armar eller ben.

RED CORD. Katarina visar en övning för armarna med Red Cord, ett nytt träningsredskap som funnits inom rehab i flera år. Vad man vill träna är valfritt - armar eller ben.

Foto:

Stockholm, kropp&själ2008-05-20 06:00
Själv kom Katarina i kontakt med balansplattor, pilatesbollar och hantlar när hon tröttnade på traditionell styrketräning som hon hållit på med i många år. Den träningen kändes för isolerad – Katarina ville träna hela kroppen. Och funktionell träning är kort och gott komplexa rörelser som tränar många muskler och leder samtidigt.

- Man får med hela kroppen på en gång. Det är både bättre och mer vardagsrelaterat än de isolerade rörelser som är förknippade med traditionell styrketräning, förklarar Katarina medan hon lyfter en hantel mot skyn och vant balanserar på en balansplatta.

Funktionell träning har funnits länge, särskilt bland idrottare. Nu är den utsedd till årets träningstrend 2008. Det tror Katarina beror just på att många börjat tycka att styrketräning med isolerade rörelser för en muskel i taget är trist och enformigt.

Nästan alla gym har redskap för funktionell träning och smyger in rörelserna i de vanliga programmen, förklarar hon.

- Det känns bra att använda kroppen till det den är gjord för, och man får en kropp som man kan behärska! Man blir glad av det, säger Katarina, som själv känner sig betydligt starkare sedan hon började med funktionell träning.

Förr i tiden fick vi träning automatiskt i och med att det dagliga arbetet bestod av så mycket fysiskt arbete.

Men de senaste 50 åren har de flesta av oss bara suttit hela dagarna – och snedbelastat kroppen. Vår kropp är dock byggd för rörelse. Vi ska vrida och rotera. Då gäller det att hitta tid till att ta hand om kroppen när arbetsdagen är slut. Ett sätt kan vara att träna tillsammans med barnen. Själv brukar Katarina ta med Gustav, 3 år, och Albin, 5 år, till gymmet. Där får de köra hinderbana.

- Ska vi åka till klubben mamma? brukar de fråga. De älskar det, försäkrar hon.

Men ett gym med stora träningsmaskiner är inte nödvändigt för funktionell träning. Enkla redskap som pilatesboll, balansplatta och hantlar går att köpa i större sportaffärer, och filmer, böcker och träningsbeskrivningar är lätta att få tag i, till exempel via internet. Sedan är det bara disciplin som fattas för att det ska bli bra och regelbunden träning därhemma – eller på semesterresan.

Funktionell träning är årets träningstrend 2008. Funktionell träning innebär att man tränar i naturliga rörelser och bygger upp en funktionell styrka. Varje dag innebär olika typer av kroppsbelastning, som till exempel att bära matkassar. Vissa saker gör man mindre ofta och därför är det bra att låta kroppen vara förberedd inför belastningen. Syftet med funktionell träning är att öva upp balans, styrka och flexibilitet som sedan kan användas i det vardagliga livet. I funktionell träning utmanas såväl styrka som koordination, balans, uthållighet och smidighet. Funktionell träning kan även tillämpas vid sporter där man utför specifika rörelser för just den sporten. Det kan handla om klättring, fotboll, tennis, golf eller friidrott. Exempelvis ska en höjdhoppares benträning likna rörelsebanan i upphoppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om