Jesper Juul tror på barnets egen kraft
En författare och familjeterapeut som snart fyller 60. Föräldrar runt om i Europa har tagit till sig hans råd kring familjeliv och barnuppfostran. - Alla önskar sig lyckliga barn. Farligt blir det när barnen blir projekt, säger danske Jesper Juul.
FAMILJELIV. Barnen ska integreras i familjen, inte bli projekt, menar Jesper Juul.
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Jesper Juul tror på barnets inneboende kraft att bli sig själv och en del av familjen. Att många föräldrar känner sig vilsna i dag och vill få råd om hur de ska agera, förklarar han med hur samhället vi lever i ser ut. - Det är inte så konstigt. Vi lever i en tid med helt nya förutsättningar - mycket kunskap och mer tid för barnen än tidigare. Samtidigt har det blivit vanskligare att vara barn eftersom betoningen på uppfostran är så stor och vuxna bara pratar och pratar om hur de ska gå tillväga. I stället ska vuxna fokusera på sitt vuxna liv och få vardagen att fungera, med arbete och förhållanden och allt runt omkring. - Men man ska låta barnet integrera sig i familjen. Inte som på 1970-talet då barnet verkligen hamnade i centrum och många barn mådde dåligt.Paradoxalt hamnade barnens behov i periferin, de kände sig ensamma trots att de hade vuxna omkring sig. Diskussionen om curlingföräldrar, som gör allt för att skydda barnet från motgångar och sopar banan framför dem, är inte heller bra menar han. - Barnen utvecklar jättestora egon genom att hela tiden bli servade. De har ingen möjlighet att utveckla en självkänsla, de förlorar sansen i sina kontakter med andra. Och ser inte sina föräldrar eller andra personer som människor utan som servicefunktioner. Det skapar ihåliga, rädda och ganska otrevliga människor. Naturliga steg
Barnet ska få slippa föräldrar och vuxna som spelar "roller" - som föräldrar eller lärare. För att ett barn ska integreras i en familj och bli en egen individ, med självinsikt och självkänsla - handlar det om att vuxna är genuina, med tydliga gränser och integritet. Då kan barnet också utveckla dessa drag positivt. Att barn säger "Nej!" eller vägrar göra som föräldrarna säger, är naturliga steg i denna utveckling menar han. - Istället för att skapa ett ordkrig med ett barn som säger nej - eller vägrar ta emot hjälp - kan man se det som att nu har barnet nått en mognadsgrad och en känsla för sitt eget själv. Barn utvecklas snabbt och vill ta på sig uppgifter som är för svåra. Och det är i grunden något positivt. - Som förälder kan man gå ifrån en stund och låta barnet försöka själv: Och tänka - vad lär han/hon sig för nytt i dag då? Ord och handling
Ett annat begrepp Jesper Juul använder är "intoning". Barn är inte dumma utan märker om föräldrarna spelar ett spel eller säger en sak men menar något annat. Om ord och handling inte går i samklang, påverkar detta barnen. - I en tid då vi inte förväntar oss sanningen från politiker eller företagsledare kan man se samma tendens hos föräldrar. Att säga saker utan att mena dem är förödande. Känsla och handling måste hänga ihop för att bli begripliga för ett barn. Att "spela" förälder fungerar inte.
Jesper Juul är dansk familjeterapeut och författare, född 1948. Han har arbetat med barn och unga, ensamstående mödrar och med föräldragrupper. Juul har också arbetat som frivillig i flyktingläger i det forna Jugoslavien. I dag arbetar han som rådgivare och terapeut runt om i Europa. Bland hans böcker finns Ditt kompetenta barn, Livet i familjen och hösten 2007 kom Konsten att säga nej. Han driver även företaget Famlab AB som utbildar och anordnar seminarier kring föräldraskap och familjefrågor. På sajten www.jesperjuul.com finns mer att läsa och diverse länkar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!