Hemligheter - att tiga är inte alltid guld

nnn I Sigmund Freuds efterföljd ger många rådet att vi mår bättre av att prata om våra innersta tankar och känslor i stället för att försöka tiga ihjäl dem. Men trots det tiger många av oss fortfarande.  nnn Vi tiger för vår familj och vår släkt av rädsla för att blotta oss och kanske bli dömda som omoraliska. Till och med hela samhällen kan tiga om sin historia.

l Sighsten Herrgård.

l Sighsten Herrgård.

Foto: Lars Falck

Stockholm, kropp&själ2008-04-15 06:00
Den norska professorn Wencke Seltzer beskriver i sin bok Familjehemligheter hur familjemedlemmar eller hela familjer av rädsla för att mista prestige eller stämplas som annorlunda, håller fast vid sina hemligheter i generation efter generation.Hemligheterna kan handla om till exempel missbruk, sjukdomar, otrohet, aborter eller kriminalitet. Vår skandinaviska kultur skildras ofta som tyst; vi visar sällan känslor och är försiktiga med att uttrycka våra åsikter. Men hemligheter är något som finns i alla kulturer och samhällen. Wencke Seltzer har fått mycket uppmärksamhet för sina iakttagelser och sin forskning när hon hållit föredrag i Ryssland och Ungern:- Under lång tid fanns där en massa saker som man inte fick tala öppet om. Man lärde sig i stället att tala genom omskrivningar och där föddes förstås många hemligheter. Därför känner de så väl igen sig i vad jag berättar.Fysiska symtom
Vad som hålls hemligt förändras över tid. I dag är det oftast ingen hemlighet att ett barn är adopterat medan det för 50 år sedan kunde anses bäst att varken barnet eller någon annan utanför familjen kände till sanningen.Att bära på hemligheterna kan ta sig fysiska uttryck för till exempel familjens barn som kan få huvudvärk, magont eller drabbas av ätstörningar eller andra psykosomatiska besvär. Barnen känner att något inte är som det ska men får inget veta och reagerar med fysiska symtom när de inte kan sätta ord på vad de känner.Wencke Seltzer har arbetat med barn och deras familjer i många år och skriver i sin bok om fall där barn burit familjens oro för sinnessjukdom i familjen och fall där barnen fått överta en avliden släktings roll i familjen.Varför tiger vi tills någon blir sjuk?
- Hemligheter är så starkt känsloladdade, säger Wencke Seltzer. Ofta handlar det om att föräldrar vill skydda sina barn så att de inte ska bli rädda eller ledsna. Men föräldrar är också rädda för vad som kan hända när hemligheten avslöjas, tänk om det blir katastrof!?Gå försiktigt fram
Wencke Seltzer menar att det är viktigt att se avslöjandet av familjens hemlighet som en process och inte som en produkt, ett paket som ska upp på bordet och packas upp så snabbt som möjligt. Hur gammalt ett barn ska vara när det får veta svåra saker ska avgöras från fall till fall och är beroende av såväl barnets mognad som familjens inställning till det svåra. När barn är inblandade kan det också vara bra att ta hjälp av en utomstående.- Man måste gå försiktigt fram och ge det hela tid, säger Wencke Seltzer. Det är många frågor som ska ställas och många svar som ska ges och det är viktigt att de inblandade inte känner sig pressade.Är det alltid rätt att berätta?- Nej det går inte att säga att det alltid är rätt att berätta, säger Wencke Seltzer. Däremot är det viktigt att vi talar med och lyssnar på varandra, att vi kommunicerar.
Sommaren 1987 gick modeskaparen Sighsten Herrgårdh ut offentligt och berättade att han hade aids.Formgivaren Helena Henschen skrev en bok om sin familjs historia; hennes morbror dödade sin far och två tjänstekvinnor och tog sedan sitt liv. Helenas mor blev vittne till händelsen.Skådespelaren Susanne Reuter berättade för något år sedan om sin alkoholism i media.Sångerskan Eva Dahlgren berättade för media om sin homosexualitet.Journalisten och folkpartisten Maria Carlshamre avslöjade i sin bok Den oslagbara att hon misshandlats av sin före detta man.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om