Vi ropar efter expertråd
Gör si. Gör så. Eller helt tvärtom. Experterna skriver böcker, syns på TV och ger råd på nätet. Forskaren och författaren Thomas Johansson tror att behovet av experter har kommit för att stanna.
SKA LÄRA FÖRÄLDRAR. Ett exempel på människors allt större behov av experter är programmet Supernanny som sänds på TV 4. Där lär Jo Frost föräldrar hur de ska uppfostra sina barn.
Foto: Adam Lawrence
För människor som tillhör medelklassen, som är de största konsumenterna av experters råd, gäller det att vara uppdaterad. Det finns samtidigt en lite nojig och osäker inställning, allt fler vill vara på den säkra sidan. Dessutom vill man visa att man hänger med och inte är rädd för förändringar, menar Thomas Johansson. - Det handlar om att bli bekräftad, det handlar om att undersöka sig själv och spegla sig själv. Den så kallade kreativa klassen, som till stor del består av medelklassen, konsumerar idéer lika mycket som de själva producerar idéer i arbetet. Det anses vara något positivt att vara innovativ, men också vaken för nya intryck, säger han. Precis som den romantiska kärleken och tvåsamheten, mytologiseras också kärnfamiljen och föräldraskapet. Familjen är en seglivad institution trots att samhället och förutsättningarna helt förändrats. Och Sverige har en lång tradition i att värna barns rättigheter och jämlikhet mellan könen. - Att se saker och ting ur barns perspektiv, att vara rättvis och låta barn och unga komma till tals, medför ju också självklart svårigheter. Att vara vuxen är att ta ansvar och fatta beslut. Men för detta behövs kunskap och här fyller experterna det suget. Diskussion
Kampen för jämställdhet, den allt ökande diskussionen om papparollen och hur livspusslet ska gå ihop, är alla företeelser som spär på människors behov av experter - i stället för att ta efter tidigare generationer eller göra som "folk alltid har gjort". - Särskilt papparollen har diskuterats mycket efter det att relativt unga och i media verksamma pappor skrivit böcker, frågespalter och bloggar om fadersskapet. Det i sin tur handlar om att allt fler pappor är föräldralediga, vilket i sin tur beror på politiska beslut om pappadagar och pappamånader. Själv är Thomas Johansson som förälder ganska pragmatisk. Han tror på dagsformen och agerar från situation till situation i sin egen uppfostran, även om han har läst mycket i ämnet. - En egen blandning av respekt och kärlek, fungerar för mig. Men det är inte enkelt att vara förälder, utan komplext och svårt att manövrera fram i dagens värld, säger han.
EXPERTTRENDER RÖRANDE FAMILJEN:
1970-talet: Kvinnor arbetar mer. Många fäder vill vara med sina barn, även om det var få pappor som var pappalediga. Experterna talade om delat ansvar och så kallad "fri uppfostran".
1980-talet: Expertdebatten präglades av en stor besvikelse på männen, som inte tog sitt ansvar utan koncentrerade sig mer på att arbeta utanför hemmet, tjäna pengar och göra klipp. 1990-talet: Politiska beslut om föräldraförsäkringen påverkar männen allt mer. En trend i att hitta en ursprunglig manlighet, blir stark. Experter skriver om att finna urmannen i sig och ordnar manlighetshelger med strapatsrika och primitiva veckoslut till exempel ute i naturen. 2000-talet: Allt fler män är hemma med sina barn. Demokrati i familjen, faran för att curla sina barn och frågeställningar kring "projektet" familj är starka. Liksom alternativa familjemodeller som regnbågs- och fyrklöverfamiljer till exempel.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!