"Tro inte på allt du läser"
nnn Tänk själv och tro inte på allt som står i tidningen. Det tycker i alla fall Lars Karlander som skrivit en bok om alla de budskap som bombarderar oss.
Foto:
Han menar att det i dag är svårare att hitta vederhäftig och bra information, än tidigare. Att vi lever i ett enormt informationsflöde spär på hetsen och medierna hakar snabbt på.- I dag finns det färre seriösa publikationer att söka information i. I stället kan en träff på internet leda en snart sagt vart som helst, säger han och refererar till uppståndelsen efter orkanen Katrina, som med förödande kraft drabbade bland annat storstaden New Orleans i USA.- Det påstods att allt fler orkaner kommer att drabba USA eftersom de ökande klimatförändringarna spär på deras antal. Men så blev det inte. Inte en enda av alla de stormar orkancentret i USA förutspådde, kom. Antalet orkaner har däremot minskat, säger han.Och just klimatfrågan brinner han särskilt för. Som att vi i Skandinavien hade flera grader varmare under bronsåldern än nu. Att jordens klimat under långa perioder växlat, märks sällan i dagens debatt menar han.Flera sanningar
Andra exempel Lars Karlander pekar på är de olika uppgifterna angående vad man ska äta och inte. Samtidigt tycker han att det finns många fördelar med informationsflödet. Det finns inte enbart en etablerad sanning, utan flera samtidigt. När Sverige bara hade två TV-kanaler, var de enda källan. I dag när internet - och alla etablerade medier slåss om samma utrymme på nätet - kan dock kvalitetskontrollen liksom faktagranskningen, hamna i skymundan. Alla vill vara först och snabbt ska det gå. Lars Karlander tror också att svenskar har en tradition av att lita på information och nyheter "uppifrån". - Vi är ett litet land med ett taskigt klimat och har en tradition av att hålla ihop och hjälpas åt. Då blir det lättare att överleva, och det kanske har med vår mentalitet att göra. Vi är försiktiga, säger han.Stress skymmer sikten
Den största boven är tiden. Stressen och livspusslet som sällan hinns med gör att den kritiska blicken på informationsflödet hamnar långt ner på saker man prioriterar.- Vad jag är mest förvånad över är att saker som ligger oss närmast, sällan ifrågasätts. Som bankråd, hur vi ska placera våra framtida pensionspengar eller vår faktiska ekonomi. Där verkar vi köpa alla råd med hull och hår, när det faktiskt handlar om att tjäna pengar för banker och andra finansinstitut, säger Lars Karlander.
Tänk själv.Fundera på vem som står bakom rapporten eller resultaten. Kan det handla om att få publicitet för att till exempel få mer pengar till verksamheten inom en myndighet, eller ett politiskt utspel som ligger rätt i tiden eller att helt enkelt tjäna pengar, om det handlar om ett företag.Skaffa dig genom till exempel internet flera oberoende och alternativa källor, gärna internationella, som du kan dubbelkolla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!