Struktur och aktivitet ger en meningsfull pension

Att gå i pension är en stor omvälvning i livet. Att hitta en ny struktur och ­meningsfullhet hjälper många att finna sig tillrätta i det nya livet som pensionär. Att inte vilja planera in några aktiviteter leder ofta till inaktivitet och deppighet.

Stockholm, Insikt2007-01-09 06:00
Att lämna arbetslivet innebär för många att lämna en stor del av sin identitet. Men det innebär också att man ­lämnar en inrutad vardag, som förhoppningsvis gett mening i tillvaron.
- Som nybliven pensionär är det viktigt att hitta en struktur i livet och något meningsfullt att göra. De som gör det är de som mår bäst, säger Ulla Holm, docent i pedagogik samt leg. psykolog och leg. psykoterapeut, som intervjuat blivande och nyblivna ­pensionärer om hur de upplever sin nya tillvaro. Intervjuer som ligger till grund för boken Att gå i pension är ­ingen barnlek (Prisma)
Intervjuerna visade att de som inte hade någon struktur på sin tillvaro, åt frukost länge och gick omkring i ­morgonrock halva dagen, ofta ­upplevde att de inte fick något gjort.

Något att göra
- En del sa att de inte ville planera in saker eftersom de var rädda för att binda upp sig för mycket, men det visade sig att det ofta ledde till att man i stället inte gjorde någonting. Det ger lärdomen att man inte ska låta bli att göra saker - även om man kanske ­känner sig deppig ibland. De som hade något att se fram emot varje dag var de som mådde bra, uppger Ulla Holm, som själv närmar sig 70 år.
Kunde du se några skillnader när det gäller kvinnor och män?
- Ja, männens räddning var att snickra och bygga på huset. ­Kvinnorna började rensa i garderober och i ­källaren, sådant de inte hade ­hunnit med förut. Många kvinnor började ­också på kurser i språk, vävning, ­bridge eller något annat.

Positivt överraskade
Men generellt kan man, enligt Ulla Holm, inte se något mönster som ­tyder på att kön, utbildningsbakgrund, ­etnicitet eller vilken typ av arbete man haft påverkar tillfredställelsen med det nya livet som pensionär. Hur man trivs är i stället beroende på vilken person man är och vilket förhållningssätt man har till livet.
- De som hade det värst var de som vantrivts på jobbet och sett fram emot pensioneringen. Många av dem trivdes inte med det nya livet som pensionärer heller.
Det fanns också en grupp som hade negativa förväntningar på att gå i ­pension, men som blev positivt ­överraskade över sitt nya liv.
- Det var de som fick rycka in och hjälpa personer i sin omgivning, ofta handlade det om att hjälpa barnen att ta hand om barnbarnen och annan ­avlastning, säger Ulla Holm.

Ta extraknäck
I dag varierar det stort när vi går i pension. Fler än tidigare går i ­pension innan 65 år, men fler än tidigare ­jobbar också längre. De som har ­möjlighet att ta extraknäck gör gärna det, många egna företagare och hantverkare ­fortsätter att jobba deltid efter ­pension­eringen.
- En svensk studie på pensionärer visar att en del personer som gått i pension rent av kan tänka sig att jobba gratis bara de får jobba. Det är därför så många pensionärer jobbar ideellt, menar Ulla Holm.
Hade pensionen förändrat livet på det mentala planet för dem du intervjuade?
- Ja, många tyckte att de fått en ­annan livskvalitet. De kunde till ­exempel ta till sig och bli berörda av ­naturen, musik och konst på ett djupare sätt än tidigare. Och när jag frågade dem vad de tyckte var meningen med livet tog de frågan på allra djupaste allvar, vilket visar att de hade funderat mycket på detta.
- Många tyckte att meningen var att leva i nuet. Barnbarnen spelade en viktig roll, många av männen sa att de inte ville missa barnbarnens uppväxt, på samma sätt som de gjort med sina egna barn.

Nyfikna på livet
En intressant iakttagelse som Ulla Holm gjorde när hon arbetade med ­boken var att ungdomar och pensio­närer står varandra väldigt nära på flera sätt.
- Båda grupperna står inför något livsavgörande i att börja alternativt sluta sina arbetsliv. Pensionärer har också en nyfikenhet som man kan se hos många ungdomar, menar hon.
När har du själv tänkt att gå i ­pension?
- Aldrig ... Jag jobbar 80 procent och tänker fortsätta att arbeta så här, så länge jag tycker att det är roligt. Men genom att gå ner i arbetstid hinner jag ägna mig åt annat roligt i livet också.Fotnot: Ytterligare boktips för blivande pensionärer: Frisk, välbärgad - och uttråkad? - En bok om konsten att se möjligheter med livet som pensionär, av Arne Jernelöv (ICA Bokförlag)
Fakta Att gå i pension
Antalet svenskar som är 66 år och äldre är över 1,5 miljoner.
101.000 40-talister lämnade arbetslivet under 2005.
Av dem som är födda mellan 1945 och 1954 planerar en tredjedel att fortsätta ­arbeta så länge som möjligt.
80 procent ser fram emot sitt pensionärsliv som något positivt och trevligt. Över hälften har konkreta planer för pensionärslivet.
En tredjedel tror att pensionärslivet ­kommer att innebära att de mister viktiga sociala kontakter. 16 procent tror att de ­kommer att bli oroliga av att inte ha något jobb att gå till.
Det man främst vill ägna sig åt efter ­pensioneringen är resor, fritidsintressen, barn och barnbarn.
Källa: Att gå i pension är ingen barnlek (Prisma)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om