Filosofi som livsterapi

nnn Vem är jag? Hur ska jag leva? Det är eviga frågor som människan alltid ställt.
nnn - Av filosofin kan man få hjälp med livets svåra ­frågor, säger den ­praktiserande filosofen Helge Svare.

Stockholm, insikt2006-05-16 06:00
Att vi har ett behov av att prata om de stora och eviga frågorna, bolla tankar och idéer och förhoppningsvis lära oss något om oss ­själva, verkar vara en lika självklar mänsklig aktivitet som att äta och sova.
I vårt grannland Norge har man ­kunnat få hjälp med detta mänskliga behov sedan i början av 1980-talet, ­genom att uppsöka en praktiserande ­filosof för sina frågor och funderingar.
I Sverige kan man vända sig till en psykoterapeut eller kanske en ­personlig coach - men traditionen av att ­samtala med en professionell filosof är än så länge ny här.

Behöver inte vara sjuk
Helge Svare i Oslo arbetar som filosof med egen mottagning och är även författare till boken Filosofi för livet, tillsammans med Henning Herrestad, en bok som nu även finns på svenska. Han menar att den viktigaste skillnaden med att uppsöka en filosof för att prata om sina livsfrågor, i stället för att anlita en psykoterapeut, är att man som ­sökande inte behöver se sig som sjuk eller en person som har psykiska problem.
- Filosofen kan lyfta frågeställningarna man har till en allmänmänsklig nivå. Det blir befriande, eftersom ­allmänmänskliga problem är något vi alla delar. Vi är ju alla människor med allmänna livsvillkor, säger han.
De flesta av oss hamnar i situationer i livet där vi står inför större eller mindre beslut, eller har svåra val att göra; problem med partnern, nytt arbete, ska man försöka uppnå sin potential som människa och växa, i stället för att stå och stampa på samma ställe i livet?
- Människor bär på känsliga och hemliga tankar, saker som är svåra att prata om. Kanske funkar inte samlivet hemma. Kanske tvekar man hur man ska agera i en viss situation. Ska jag skilja mig? Ska jag berätta om att jag inte trivs med hur livet ser ut och skulle vilja göra något helt annat?

Allmänmänskligt
Att sitta och reflektera fritt i regelbundna samtal med en filosof kan då också inkludera de svåra frågorna som rör etik och moral, frågor som är eviga. De ingår i att vara människa. Att till ­exempel läsa olika filosofiska ­texter och sedan med utgångspunkt från dem diskutera, får oss i sin tur att växa, ­menar Helge Svare.
- Filosofi i praktiken är också ­trösterikt just för att de här frågorna ligger i själva begreppet att vara ­människa. Att välja, vad är rätt och fel? Vad vill jag? De är alla allmän­mänskliga frågor. Och att se det gör att man inte känner sig lika sårbar inför ­livets villkor. Det finns ju massor av kunskap att hämta lärdom ifrån, säger han.
Rent generellt tror Helge Svare att kvinnor som söker upp en filosof ­tenderar att främst diskutera sina ­relationer med partner, släkt eller ­vänner. Medan många män vill prata om karriär och arbete. Men genom filosofin kan man också närma sig frågor som är svåra att ­diskutera med andra.
- Visst har det hänt mycket med mansrollen på senare år. Många män är modiga och vågar blottlägga sig själva och vill reda ut funderingar de har. Och just i frågan om de val i livet vi alla står inför, är filosofin av speciellt intresse eftersom den behandlar rätt och fel, moral och etik, säger Helge Svare.
Historik
Filosofi i praktiken har gamla anor. I mer än 2 000 år har filosofer funnits till hand för samtal med enskilda människor eller grupper som har undrat över livets utmaningar. Mest kände är kanske Sokrates, som ställde upp för dem som hade behov av att reflektera över viktiga livsfrågor.
Epikur, grundaren av skolan epikurismen, säger: "Innehållslöst är det filosofiska argument som inte bidrar till att minska mänskligt lidande."
Dagens filosofiska praktiker hämtar också inspiration från den tyske filosofen Gerd Achenbach. Efter att ha doktorerat i filosofi öppnade han det som kallas världens första filosofiska praktik 1981 i den lilla staden Bergisch Gladbach utanför Köln i Tyskland.
Den förste att börja med filosofisk praktik i Norge var Anders Lindseth. I dag finns det omkring 30 praktiserande filosofer i Norge.
Källa: www.dialoghuset.no
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om