Ökad livskvalitet med egna höns på gården

nnn Tänk att kunna gå ut i hönshuset och hämta in egna frukostägg - som både är godare och gulare än de från affären.
nnn - Det finns en växande skara människor som precis som vi har en fot i stan och en på landet. Många börjar fundera över livskvalitet och vad det är för mat vi köper, säger Anders Jansson, författare till nyutkomna Hönsboken.

Stockholm, husdjur2007-05-14 06:00
Många drömmer nog om den där sörgårdsidyllen med röd stuga på landet och en pickande hönsflock runt knuten.
- Egna höns hamnar ofta på önskelistan när man börjar fundera över livskvalitet, säger Anders Jansson, författare till nyutkomna Hönsboken.
Tillsammans med fotografen Nina Östman delar han sedan 15 år tillbaka, liv och hönsflock på en gård i Hälsingland. Deras erfarenheter av livet med höns delar de nu med sig av i Hönsboken (Prisma) där Anders skrivit och Nina fotograferat.
- Det är en bok för alla som går i hönstankar, och kanske den boken vi hade behövt innan vi skaffade våra första höns, säger Anders Jansson.

Ganska enkelt
- Egentligen behöver man inte veta så överdrivet mycket innan man skaffar sina första höns. Men det är bra om man har koll på det mest grundläggande, om hur de ska bo, vad de ska äta och hur de ska hållas för att kunna leva efter sina naturliga behov.
Visst kräver en hönsflock sitt engagemang och ansvar, precis som allt annat djurägande, men enligt Anders Jansson är arbetsinsatsen inte särskilt krävande.
- Fyra av fem dagar behöver man bara fylla på mat och vatten och öppna och stänga luckan till hönshuset morgon och kväll.
Behållningen är en hönsflock som håller dig sällskap, värper ägg och kanske även ger en och annan ungtupp till tuppgrytan, om man håller sig med en ras som ruvar fram sina kycklingar själva.

Sociala djur
I dag finns ett hundratal hönsraser i Sverige, och många fler över hela världen.
Hönsen hålls fortfarande i första hand för ägg och köttproduktion, men många ägnar sig även åt utställningar, eller till och med tuppgalartävlingar.
Som sällskapsdjur är hönsen kanske också lite underskattade. En höna kan bli både tam och personlig.
Enligt Anders Jansson leder det till en del "fodertjuvar" i hönsflocken, alltså äldre hönor som har slutat värpa, men som man inte förmår att nacka.
- Höns är väldigt sociala djur och hanterar man dem från det att de är små är det inte svårt att få dem tama, även om de flesta kanske inte kommer och sätter sig i knäet.
Kanske inte så konstigt med tanke på att hönan har varit människans husdjur i tusentals år.
Fakta kalla fakta om industrihöns:
I Sverige finns cirka fem miljoner värphöns, varav mer än en miljon hålls i burar som inte behöver vara större än cirka 0,6 kvadratmeter.
Ungefär hälften av värphönsen är så kallade frigående. Enligt gällande regler innebär det att man får ha nio höns per kvadratmeter, i konstruktioner med fyra våningar ovanpå varandra. Varje höna har dock rätt till 15 centimeter utrymme på sittpinnen.
Så kallade utehöns har det något bättre. De får leva i besättningar där 1.000 höns har tillgång till 4. 000 kvadratmeter och en rastgård med skydd mot dåligt väder.
Av ett tjog ägg som äts i Sverige i dag är bara ett ägg ekologiskt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om