Ökad livskvalitet med egna höns pĂ„ gĂ„rden

nnn TÀnk att kunna gÄ ut i hönshuset och hÀmta in egna frukostÀgg - som bÄde Àr godare och gulare Àn de frÄn affÀren.
nnn - Det finns en vÀxande skara mÀnniskor som precis som vi har en fot i stan och en pÄ landet. MÄnga börjar fundera över livskvalitet och vad det Àr för mat vi köper, sÀger Anders Jansson, författare till nyutkomna Hönsboken.

Stockholm, husdjur2007-05-14 06:00
MÄnga drömmer nog om den dÀr sörgÄrdsidyllen med röd stuga pÄ landet och en pickande hönsflock runt knuten.
- Egna höns hamnar ofta pÄ önskelistan nÀr man börjar fundera över livskvalitet, sÀger Anders Jansson, författare till nyutkomna Hönsboken.
Tillsammans med fotografen Nina Östman delar han sedan 15 Ă„r tillbaka, liv och hönsflock pĂ„ en gĂ„rd i HĂ€lsingland. Deras erfarenheter av livet med höns delar de nu med sig av i Hönsboken (Prisma) dĂ€r Anders skrivit och Nina fotograferat.
- Det Àr en bok för alla som gÄr i hönstankar, och kanske den boken vi hade behövt innan vi skaffade vÄra första höns, sÀger Anders Jansson.

Ganska enkelt
- Egentligen behöver man inte veta sÄ överdrivet mycket innan man skaffar sina första höns. Men det Àr bra om man har koll pÄ det mest grundlÀggande, om hur de ska bo, vad de ska Àta och hur de ska hÄllas för att kunna leva efter sina naturliga behov.
Visst krÀver en hönsflock sitt engagemang och ansvar, precis som allt annat djurÀgande, men enligt Anders Jansson Àr arbetsinsatsen inte sÀrskilt krÀvande.
- Fyra av fem dagar behöver man bara fylla pÄ mat och vatten och öppna och stÀnga luckan till hönshuset morgon och kvÀll.
BehÄllningen Àr en hönsflock som hÄller dig sÀllskap, vÀrper Àgg och kanske Àven ger en och annan ungtupp till tuppgrytan, om man hÄller sig med en ras som ruvar fram sina kycklingar sjÀlva.

Sociala djur
I dag finns ett hundratal hönsraser i Sverige, och mÄnga fler över hela vÀrlden.
Hönsen hÄlls fortfarande i första hand för Àgg och köttproduktion, men mÄnga Àgnar sig Àven Ät utstÀllningar, eller till och med tuppgalartÀvlingar.
Som sÀllskapsdjur Àr hönsen kanske ocksÄ lite underskattade. En höna kan bli bÄde tam och personlig.
Enligt Anders Jansson leder det till en del "fodertjuvar" i hönsflocken, alltsÄ Àldre hönor som har slutat vÀrpa, men som man inte förmÄr att nacka.
- Höns Àr vÀldigt sociala djur och hanterar man dem frÄn det att de Àr smÄ Àr det inte svÄrt att fÄ dem tama, Àven om de flesta kanske inte kommer och sÀtter sig i knÀet.
Kanske inte sÄ konstigt med tanke pÄ att hönan har varit mÀnniskans husdjur i tusentals Är.
Fakta kalla fakta om industrihöns:
I Sverige finns cirka fem miljoner vÀrphöns, varav mer Àn en miljon hÄlls i burar som inte behöver vara större Àn cirka 0,6 kvadratmeter.
UngefÀr hÀlften av vÀrphönsen Àr sÄ kallade frigÄende. Enligt gÀllande regler innebÀr det att man fÄr ha nio höns per kvadratmeter, i konstruktioner med fyra vÄningar ovanpÄ varandra. Varje höna har dock rÀtt till 15 centimeter utrymme pÄ sittpinnen.
SÄ kallade utehöns har det nÄgot bÀttre. De fÄr leva i besÀttningar dÀr 1.000 höns har tillgÄng till 4. 000 kvadratmeter och en rastgÄrd med skydd mot dÄligt vÀder.
Av ett tjog Àgg som Àts i Sverige i dag Àr bara ett Àgg ekologiskt.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om