Hundarnas blodbank

Greyhounden Sally är lite spänd. Det här är ingen vanlig dag, i dag ska hon lämna blod på djursjukhuset.

ÖVER GRÄNSEN. En blodgivarhund måste ha minst 40 procent röda blodkroppar. Sally klarar den gränsen galant med sina 60 procent.

ÖVER GRÄNSEN. En blodgivarhund måste ha minst 40 procent röda blodkroppar. Sally klarar den gränsen galant med sina 60 procent.

Foto:

Stockholm, husdjur2007-10-01 01:45
Precis som ett vanligt sjukhus behöver större djursjukhus hålla sig med en blodbank för att snabbt kunna ge blod och plasma till sjuka hundar som annars kanske skulle dö. En gång i kvartalet kommer greyhounden Sally till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala för att lämna blod till blodbanken. - Hon vet vad som är på gång, säger matte Mie Dannenberg. Man börjar med att ta ett litet blodprov för att kontrollera att Sally har tillräckligt hög halt röda blodkroppar i sitt blod. Vilket hon har, gott och väl. Krävs mycket
- Det krävs ganska mycket av en blodgivarhund. Inte bara att den ska vara frisk och uppfylla de hälsokrav vi ställer. Den måste dessutom tycka att det är okej att ligga helt stilla i de tio minuter det tar att tappa blodet, säger Sara Kivelå Löfberg som är sköterska med ansvar för blodbanken här. - En hund som inte tycker att det är okej reser sig ju bara upp och går. Vi vill att de ska tycka att det är okej, och dessutom är det ingen idé att försöka brottas med 30 kilo hund, säger hon krasst. Sally tycker uppenbarligen att det är helt okej, för även om hon såg lite spänd ut ligger hon nu lugnt och stilla på sidan på britsen och kopplar av medan hennes blod långsamt rinner ned i en blodpåse. - Greyhounds är ofta väldigt bra blodgivare. Dels har de ofta hög andel röda blodkroppar i blodet, ungefär som långdistanslöpare som höghöjdstränar brukar ha, och dessutom brukar de ha den blodtyp vi helst vill ha, berättar Sara Kivelä Löfberg. God löperska
Sally är mycket riktigt en god löperska och har tidigare tävlat i greyhoundlopp, men är numera pensionerad. - Greyhounds brukar också ha lätt att koppla av. Inomhus är de väldigt lugna hundar, berättar matte Mie Dannenberg. Hon arbetar själv på djursjukhuset och vet hur viktig blodbanken kan vara, så för henne är det en självklarhet att låta Sally lämna blod, så länge Sally själv inte protesterar. - De flesta djurägare som kommer hit med sina hundar för att lämna blod känner sina hundar så väl att de vet att det inte blir några problem. Men visst händer det att det inte fungerar, att hunden helt enkelt inte har lust att ligga stilla så länge, berättar Sara. Det händer även att hussarna och mattarna får lite oväntade problem. - Är man känslig för blod och kanyler är vi tacksamma om man talar om det. För det kan vara svårt att sitta precis vid hundens huvud och se kanylen och blodet. Det har faktiskt hänt att hundägaren svimmat, berättar hon. När Sally är färdig får hon vatten och godis som tack för besväret. Foder, vaccinationer och fästingprofylax under fästingsäsongen ges också gratis åt alla blodgivarhundar.
BLODGIVARHUNDAR:
För att bli blodgivare krävs att hunden väger över 27 kilo, att den är mellan ett och åtta år gammal och friskförklarad av en veterinär. En gång per år genomgår den en veterinärundersökning där man gör en noggrann hälsokontroll och bland annat testar att den inte bär på antikroppar mot den fästingburna sjukdomen anaplasma. Hunden får inte heller ha tagit emot blod själv, varit dräktig eller fått valpar eftersom en hund då kan utveckla antikroppar i blodet som kan skapa problem om det ges vidare. Hunden får inte heller vara utlandsfödd, ha rest utomlands eller planera att resa i framtiden, eftersom det i andra länder finns en massa andra sjukdomar som man i så fall skulle bli tvungen att testa blodet för. Hundars blodgrupper är annorlunda än människors. Enkelt förklarat delas hundblod som ska användas till transfusioner upp i negativt eller positivt blod. Negativt blod kan ges till alla hundar, medan positivt blod bara kan ges till hundar som själva är positiva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om