En lurvig kompis till barnen
Liten, lugn och sällskaplig. Vill gärna vara med, är pigg på aktivitet eller bara mys i famnen. Ett marsvin är ett bra första husdjur. Men var kräsen när du väljer - och köp två. Det är mycket glädje för så lite pengar!
PRISAD GULLEGRIS. Emma Bring visar stolt upp marsvinet Kitty och det pris hon vunnit.
Foto:
För att få tag på marsvin kan man vända sig till en djuraffär, men allra roligast är det att vända sig direkt till en uppfödare, tycker Anna-Karin Lundberg. - Hos en uppfödare kan du få möjlighet att köpa såväl äldre marsvin, som uppfödaren behållit för utställning eller avel men som visat sig inte passar för det, som yngre exemplar. Fördelen med ett äldre marsvin är att du ser vad du får, och att det redan är socialiserat och vant vid människor. Ett annat alternativ är att vända sig till Marsvinshjälpen, som tar hand om marsvin som folk inte kan ha kvar av någon anledning. Ett marsvin uppskattar aktivitet, som att krypa i tunnlar och liknande. Men när du vill belöna det se upp med att ge för mycket extra kraftfoder. Det innehåller alldeles för mycket energi, som leder till övervikt, precis som när man ger hundar för mycket godis. Ge i stället marsvinet grenar eller gräs att tugga på och ta gärna ut det i trädgården nu på sommaren.
Marsvin
Historia: Marsvinet domesticerades först av indianer i Peru, som använde dem som foder och som offerdjur till inkagudarna. Under 1500-talet introducerades marsvinet i Europa av holländska upptäcktsresande. Marsvinet förekommer vilt i stort sett i hela Sydamerika.
Utseende: Marsvin finns i flera olika pälstyper - korthår, teddy/rex, långhår och virvel. Långhåriga marsvin ska borstas regelbundet. Färgerna och färgkombinationerna varierar mycket. Vanliga färger är beige, brun, svart, grå och vit. Marsvinet har ett lugnt temperament. Ett marsvin blir vanligen 5-7 år och väger som vuxen cirka 1 kilo. Skötsel: Marsvinet är ett flockdjur och enligt Jordbruksverkets regler får de hållas ensamma bara i undantagsfall. Det bästa är två eller flera honor, men även två hanar kan fungera om de får växa upp tillsammans. Marsvin kan också trivas ihop med dvärgkanin. Marsvinets tänder växer hela tiden, de måste nötas ner till rätt längd. Hö, fröstänger och annat hårt gnagargodis hjälper mot tand- och bettproblem. Klorna bör klippas ungefär en gång per månad. Använd en specialsax avsedd för kloklippning. Är du osäker på hur du ska klippa vänd dig till en djuraffär. Buren: Den största kostnaden när man köper marsvin är buren. Bottenytan får inte understiga 0,3 kvadratmeter (cirka 70x45 centimeter) och ingen sida får vara kortare än 40 centimeter. Buren ska vara minst 25 centimeter hög. Se till att buren är rymningssäker, en gnagare på rymmen kan skada såväl sig själv som inredning och elsladdar. Använd papperspellets eller träpellets som bottenmaterial. Ha inte tidningspapper i buren, trycksvärta är giftigt. Buren ska städas och burbotten skuras 1-3 gånger i veckan. Foder: Hö är marsvinets basfoder och ska alltid finnas i buren. Som kraftfoder kan man ge pellets eller färdiga blandningar. Ett fullvuxet marsvin äter cirka en halv deciliter kraftfoder per dag, men har marsvinet lätt för att lägga på hullet kan du minska ransonen. Frukt, grönsaker och rotfrukter måste marsvin få dagligen, eftersom de är en av få djurarter som inte kan bilda eget c-vitamin. Bra grönfoder är till exempel morötter, äpplen, melon, banan, olika kålsorter, persilja, broccoli och potatis. Sallad och gurka uppskattas av marsvin, men innehåller mer vätska än näring och bör därför serveras tillsammans med annat grönfoder. Sommartid kan du plocka gräs, maskrosor och olika örter. En vattenflaska är bättre än skål. Matskålen ska vara låg, vid och tung så att marsvinet inte välter den. Användbara länkar: www.svenskamarsvinsforeningen.se - här finns länkar till alla lokalavdelningar och kontaktinformation till uppfödare i hela landet. www.marsvinshjalpen.se - tar hand om herrelösa marsvin och placerar dem i hem.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!