Så undviker du att gå i saltfällan

nnn För mycket salt kan ge högt blodtryck. Men värsta saltfällan är inte saltkaret på köksbordet. Det mesta saltet finns redan i maten när vi köper den.

Stockholm, Hälsa2006-06-20 06:00
Färdigmat, i synnerhet ­smalmat. Gravat, rökt och charkuterier. En hel del ­restaurangmat - inte minst den du köper i gatuköken.
Allt det här bör du dra ner på om du vill äta mindre salt. Vi äter nämligen på tok för mycket salt för att det ska vara bra för hälsan.
Salt höjer blodtrycket och högt ­blodtryck kan orsaka både hjärtinfarkt och propp i hjärnan. Folksjukdomar som innebär stort lidande men också kostar samhället mycket pengar.
Olle Melander är docent och läkare vid universitetssjukhuset i Malmö och han har studerat hur intaget av salt ­påverkar blodtrycket. 40 friska ­personer fick äta en kost som innehöll 3 gram salt per dygn i åtta veckor. ­Under fyra av veckorna fick de kapslar med ytterligare 6 gram salt och resten av tiden fick de placebokapslar utan salt.

Binder vatten
Blodtrycket påverkades markant. Det övre trycket sjönk med 6 milli­meter kvicksilver och det nedre med 3 ­millimeter när saltintaget var 3 gram per dygn.
- Det är mycket, särskilt med tanke på att det här var friska människor. Hade det varit personer med högt ­blodtryck hade minskningen förmodligen varit ännu större, säger Olle ­Melander.
Salt binder vatten och det som ­händer i kroppen när vi äter mycket salt är att blodvolymen ökar. Det i sin tur ökar blodtrycket. På sikt blir blod­kärlen också trängre och det kallar vi för ­sjukdomen högt blodtryck.
Men alla är inte lika saltkänsliga. Det finns ett hormon i kroppen, renin, som avgör hur mycket salt kroppen tar åt sig. Med ett enkelt blodprov går det att mäta hur saltkänslig man är.
Än så länge görs provet inte rutinmässigt men Olle Melander hoppas att det snart ska bli så.
Hur mycket salt får vi då i oss då per dygn? Enligt en studie i Göteborg äter vi mellan 10 och 12 gram varje dag och det är alldeles för mycket.

Undvik utemat
Bara mellan 10 och 15 procent av den totala saltmängden kommer från det salt vi själva häller på maten. Resten finns i livsmedlen redan när vi köper dem.
Livsmedelsverket, som uppmärksammat saltproblematiken, har som mål att vi ska halvera vårt saltintag. Det skulle innebära att vi åt ungefär 6 gram salt per dygn.
- Vi arbetar på att ta fram en guide som ska hjälpa våra patienter att äta mindre salt. Med hjälp av ett prick­system, liknande viktväktarnas, kan man se vilka matvaror som är salthaltiga, säger Olle Melander.
För alla som än så länge är friska är det bara att vara mera uppmärksamma. Undvika alltför många uteluncher, dra ned på prickig korv och gravad lax och packa in saltkaret på vinden.Fotnot: Gränsen för högt blodtryck är 140 genom 90.
Livsmedel Så här mycket salt per 100 gram innehåller ­några vanliga ­livsmedel.
Sojasås, 14,3 - Ät mindre av.
Salt sill, 13,5 - Byt mot inlagd sill.
Svarta oliver i olja, 8,2 - Ät med måtta.
Kassler, 5,2 - Byt mot annat kött.
Gravad lax, 4,8 - Byt mot inkokt lax.
Salami, 4,7 - Byt mot annat pålägg.
Parmesanost, 4,7 - Ta bara lite.
Fetaost, 4,0 - Byt mot annan ost.
Rökt skinka, 3,6 - Välj annat pålägg.
Snabbnudlar, 3,5 - Byt mot pasta
Havrefras, 2,9 - Byt mot müsli.
Ketchup, 2,7 - Använd ­tomatpuré.
Rice crispies, 2,5 - Byt mot ­sockerfri müsli.
Färdiga köttbullar, 1,9-2,5 - Laga egna.
Korv, 1,7-2,0 - Ät inte för ofta.
Digestives, 1,6 - Ät bara en.
Chips, 1,5 - Ät med måtta max en dag/vecka.
Källa: Paulúns shoppingguide.



Välj mineralsalt (kaliumsalt) i stället för vanligt salt, ­natriumklorid.
Laga och ät mycket hemlagad mat. Då styr du saltmängden själv.
Läs innehållsförteckningen på maten du handlar.
Står bara mängden natrium ­angiven, multiplicera med 2,5 så får du saltmängden.
Välj bort färdigmaten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om