Piller eller ett svettigt spinningpass?

Många unga kvinnor har migrän utan att veta om det. Bara hälften har fått ­diagnos, menar Mattias Linde vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg. nnn Men för den som är drabbad finns hjälp att få. nnn - Genom livsstils­förändringar kan migrän­anfallsfrekvensen halveras, säger han.

Stockholm, Hälsa2006-09-12 06:00
Det som kännetecknar ­migrän är att huvud­värken är ensidig, att den är pulserande, att den är minst medelsvår i sin ­karaktär samt att den blir värre vid fysisk ansträngning, som att exempelvis gå i trappor, vilket innebär att den ­hindrar den dagliga aktiviteten.
- Har man två eller fler av de här ­särdragen, kombinerat med illa­mående eller överkänslighet för yttre intryck som ljus eller ljud, så är det inte huvudvärk av spänningstyp, utan då rör det sig om migrän, säger Mattias Linde, som är lärare vid Sahlgrenska Akademien och överläkare i neurologi på Cephalea Huvudvärkscentrum i ­Göteborg.
Migrän karakteriseras av ­återkommande anfall som kan vara både intensiva och oförutsägbara och påverkar både arbete och fritid. Ofta tvingas den drabbade att sjukskriva sig.

Aura och kräkningar
Anledningen till att många inte tror att deras huvudvärk är migrän, tror Mattias Linde beror på att man tror att migrän alltid inkluderar kräkningar och även så kallad aura innan anfallet bryter ut.
Aura är ett försymtom under ungefär en halvtimme med någon form av neurologiska fenomen. Det vanligaste är en synstörning där man ser mönster eller blixtar alternativt att man får ­synbortfall.
- Men de flesta personer som har migrän får inte aura och långt ifrån alla kräks vid ett migränanfall, ­konstaterar Mattias Linde.

Varva ner oftare
Paradoxalt nog drabbas många ­migränpatienter av migränanfall när de stressar av efter en intensiv period, exempelvis på fredagskvällen framför TV:n eller första dagarna på semestern. Men med hjälp av olika tekniker i form av avslappningsträning eller stress­hantering kan man förhindra detta.
- Det gäller att uppnå en ­minskad kontrast mellan stress och vilo­perioder. Ett sätt är att försöka varva ner oftare, alltså sänka grundstressnivån, med hjälp av till exempel en avslappnings-CD, som man kan köpa av en sjukgymnast. Ett annat sätt är att inte varva ner så snabbt - kanske inte sova ut till klockan tolv, utan komma igång lite och gå ut på en promenad med hunden på förmiddagen.
Generellt anses antalet migränanfall kunna minskas med hälften genom livsstilsförändringar. Studier har visat att avslappning och annan komplementär förebyggande behandling, kan ge lika bra resultat som förebyggande läkemedel.

Spänner och slappnar av
Fyra olika typer av avslappnings­behandling brukar tillämpas mot ­migrän och studier antyder att de har likvärdig god effekt.
Progressiv avslappning, som ofta ­används av sjukgymnaster, går ut på att man spänner och slappnar av musklerna i kroppen efter ett särskilt schema. Autogen träning går ut på att man genom att tänka på något avkopplande, som exempelvis ett semesterminne, blir avslappnad och får lägre puls.
Även kognitiv terapi, det vill säga diskussioner runt vad som gör personen i fråga stressad, var lika effektivt som förebyggande läkemedel, liksom meditation eller avslappnande former av yoga.
Kriteriet för att samtliga metoder ska fungera är att de genomförs regelbundet. Även akupunktur har i flera studier visat sig vara lika effektivt som förebyggande medicinering.
- Ofta är det individuellt vad som passar vilken patient och jag tror att man ofta missar det. Det är viktigt att utnyttja patientens entusiasm och förstärka den under resans gång, tror man inte på en metod fungerar den inte lika bra, resonerar Mattias Linde.

Regelbundenhet viktig
Även när det gäller de dagliga ­rutinerna kan man påverka sin migrän till det bättre.
Regelbundenhet när det gäller kostintag, avslappning, sömn och fysisk träning är A och O, poängterar Mattias Linde och berättar att många av hans patienter upplyser om att de får fler migränanfall när de inte tränar.
Men om det beror på att träningen påverkar positivt eller om de har en extra stressig period just då och kanske inte hinner träna, är ännu inte klarlagt.
Just nu pågår en studie i Göteborg där man ska titta på om spinning är ­effektivt för patienter med migrän.
I studien kommer deltagarna att ­delas upp i tre grupper. En grupp får ett förebyggande läkemedel, en grupp får träna avslappnings- och stresshanteringsövningar, medan den tredje ­gruppen ska träna spinning i grupp.
fakta Migrän
Drygt 13 procent av Sveriges ­befolkning, det vill säga 1,2 ­miljoner människor, har migrän.
Migrän är nästan dubbelt så ­vanligt bland kvinnor som bland män.
Sjukdomen är vanligast bland dem som är mellan 25 och 40 år.
Det finns två typer av migrän - med aura och utan aura, vilket är vanligast, 80 procent har denna typ. Men man kan vara drabbad av båda formerna.
Vid migrän med aura uppstår olika synfenomen, till exempel blixtar, ­flimrande rörelser, sicksacklinjer eller synbortfall före anfallet.
En genomsnittlig migränattack varar knappt ett dygn, men inte ­sällan kan en attack var över tre dygn.



Minst två av följande fyra ­kriterier ska uppfyllas: huvudvärken är ­ensidig, den är pulserande, den är minst ­medelsvår i sin karaktär, den blir värre vid fysisk ansträngning.
Dessutom har man under huvudvärken också illamående och/eller kräkningar alternativt ljus- och ljudkänslighet.
Attacken varar 4-72 timmar ­obehandlad. (Hos barn 1-48 timmar)
Patienten ska ha haft åtminstone fem attacker som uppfyller dessa kriterier.
Attackerna förklaras inte av ­annat sjukdomstillstånd.

Källa: Cephalalgia 2004;24 (suppl.1):1-160
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om