Hjärnan beroende av rätt sorts mat

nnn Vad vi äter påverkar hjärnan. Det vi stoppar i munnen har alltså betydelse för vår mentala prestationsförmåga, koncentration och minne.
nnn Och mår hjärnan bra, mår också resten av kroppen bra, menar professor Charlotte Erlanson-Albertsson, som forskar om aptitreglering och energibalans vid Lunds universitet.

Stockholm, hälsa2007-01-16 06:00
Vår stora hjärna är det organ i kroppen som har störst energiomsättning. Den behöver ständigt ny energi och stimulans och den näring som stimulerar hjärnan ger den också energi. Sockerarten glukos, druvsocker, är det allra viktigaste bränslet för hjärnan. Får vi i oss för lite glukos minskas användningen i kroppens alla vävnader utom i hjärnan, eftersom hjärnan i första hand är anpassad till att nyttja glukos som energikälla - medan kroppens övriga vävnader lika gärna kan använda andra bränslen.
- Det pågår en ständig kamp mellan kroppen och hjärnan och får hjärnan inte det den behöver, så får kroppen ta stryk. Hjärnan har någon slags första prioritet och reagerar direkt på ett sjunkande blodsocker, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, som menar att äldres längtan efter något sött hänger ihop med att hjärnan behöver det för sin kognitiva funktion

Nyttiga fettsyror
Även omega 3-fettsyror är viktiga byggstenar för hjärnan. Feta fiskar, som lax och sill är bra omega 3-fettkällor.
Även mjölkfett är okej, menar Charlotte Erlanson-Albertsson, medan man ska undvika mättade fetter och transfetter.
Dieter av olika slag påverkar hjärnan negativt, anser hon vidare. Många, som hon uttrycker det, extrema dieter, innehåller alldeles för mycket fett eller kolhydrater och leder dessutom ofta till jojobantning, som påverkar psyket och minnesförmågan på ett negativt sätt.
- Då är det bättre att göra långsamma förändringar och sådant som man går iland med. Det är bättre att tillåta sig några övertramp i stället för att stressa upp sig över det, så kommer kroppen och hjärnan i balans, menar hon.
För enligt Charlotte Erlanson-Albertsson så är stressen lika skadlig som den ofta stränga dieten, när man pratar om banting.
- Den viktminskningshets som blivit ett mantra i västvärlden stressar många, framför allt kvinnor. Planeringen inför dieten är ofta lika stressande som själva bantningen och stress hämmar minnesfunktionen och koncentrationsförmågan, menar hon.

Frukosten viktig
Frukosten har stor betydelse för minne och uppmärksamhet, enligt Charlotte Erlanson-Albertsson, som menar att frukosten rentav är den dagens viktigaste måltid. Helst ska den bestå av kolhydrater som tuggas, exempelvis gryn och så lite fett som möjligt, eftersom det ger dåsighet.
Hon förespråkar både kaffe och te, eftersom det håller oss koncentrerade och fokuserade.
- Kaffe och te innehåller dessutom antioxidanter och höjer ett lågt blodsocker, så att det blir stabilt.
Teet, framför allt det gröna har redan fått sin renässans, men det kommer inte att dröja så länge innan även kaffet slår igenom stort som hälsobringare, tror hon.
- Men då ska det vara rikligt med kaffe och inte bara massor av mjölk, deklarerar hon.
Mellanmål har ibland en dålig klang och kopplas samman med övervikt, men enligt Charlotte Erlanson-Albertsson är mellanmålet viktigt för att hjärnan ska kunna upprätthålla uppmärksamhet och fokusering.
- Mellanmålet gör oss också på bättre humör, tillägger hon.
Fakta Myter om mat:
Man blir tjock av bröd - de som blir tjocka av bröd är de som äter smörgåsar med pålägg som ost och korv i tid och otid. Välj bröd utan socker.
Man blir tjock av kakor - mer kalorisnåla kakor som fruktpaj, cheesecake och muffins kan man äta i liten mängd utan att få dåligt samvete. Det är snarare läskedrycker än kakor som är skulden till fetman i dag.
Man blir tjock av frukostflingor - kolhydraterna vi äter på morgonen har en positiv effekt på vår intellektuella kapacitet och på minnet. De ur näringssynpunkt bästa flingorna är gryn, som ger en långvarig energi, mättnad och har lågt glykemiskt index.
Vi blir tjocka av frukt - det finns inga negativa effekter av frukt, utan vi ska äta så mycket vi kan. Frukt är viktigt ur näringssynpunkt och ger mättnad. Se däremot upp med konserverad frukt, som kan innehålla mycket socker.
Grönsaker är kaninmat - grönsaker innehåller mängder av vitaminer och antioxidanter samt ger bra mättnadskänsla.
Fruktsocker är hälsosamt socker - kroppen har ingen användning av fruktsocker, eftersom det inte tas upp av hjärnan. Det är druvsocker som är hjärnans bränsle. Fruktsocker är ungefär dubbelt så sött som druvsocker (glukos). Båda ingår i vanligt vitt socker.
Man blir smal av att dricka - varningsflagga för alla söta drycker, även drickyoghurt.
Man blir stark av att äta kött - både kött och fisk är goda källor för protein, men fisk innehåller mindre kolesterol än kött, vilket är bra för blodkärlen. Fisk innehåller också viktiga fettsyror av typ omega 3, som är nyttiga för hjärnan.
"Barer" är bra mellanmål - så kallade "barer" är förpackningar med koncentrerad energi. De som främst ska använda sig av barer är barn, som kräver ständig energi samt gamla och sjuka, som behöver mycket energi, men inte orkar äta stora portioner.
Kosttillskott är onödigt - selen och E-vitamin är viktiga för hjärnan. För den som inte får i sig tillräckligt, kan kosttillskott vara en god idé.
Fakta: Mat för hjärnan av Charlotte Erlanson-Albertsson (Ica bokförlag)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om