Gammal träning inget att ha

Glöm att du hade hästkondition när du var med i ­fotbollslaget på 1980-talet. När det gäller träning kan du inte leva på gamla meriter. Det är färskvara.

Stockholm, hälsa2006-10-24 06:00
När du och bästa kompisen äntligen gör slag i saken och tar er till femkilometersslingan för att jogga visar det sig att hon, som inte tagit ett löpsteg sedan 1987, springer ifrån dig hur lätt som helst. Trots att du faktiskt tränat lite grann i smyg inför er nystart och borde ha bättre kondition än hon.
Vad beror det här på? Är det för att hon löptränade regelbundet som tonåring eller är hon helt enkelt byggd annorlunda än du?

Tekniken finns där
Patrik Nygren, rehabchef på träningsföretaget Sats och ofta anlitad träningsexpert, säger att det inte finns några vetenskapliga belägg för att kroppen kan spara gammal träning. Kondition är i högsta grad en färskvara. Om du hade bra kondis när du var 20 år hjälper det dig inte om du ska cykla vätternrundan som otränad 40-åring.
- Däremot kan du ha fördel av att ha kvar teknik och kunnande. Du vet hur mycket du kan ta i. Löpteknik, till exempel, är jätteviktigt när man springer. Tekniken kan alltså göra att två personer som är lika otränade tar sig runt spåret olika snabbt, säger han.

Muskelminne
När det gäller styrka har man mer glädje av sin gamla träning. Styrkan bibehåller man lite lättare än konditionen. Vissa hävdar också att kroppen har ett muskelminne, men det finns det inga vetenskapliga belägg för.
Hur länge man kan behålla sin styrka respektive kondition efter att man lagt av att träna är individuellt.
- Det beror framför allt på hur mycket du rör dig i vardagen, säger Patrik Nygren.
Promenerar du exempelvis till jobbet varje dag så kan du hålla kvar flåset längre än om du är mer stillasittande. Vanligtvis går det också relativt fort att få upp orken igen efter en förkylning så länge du inte har varit helt sängliggande.
Vid fullständig inaktivitet försämras kondition och styrka snabbt.

Född med talang
För elitidrottare kan det dock vara ödesdigert att missa något eller några träningspass. Men det är för att de tränar på en sådan hög nivå, där de små detaljerna gör väldigt stor skillnad.
I vårt exempel med väninnorna som springer elljusspåret kan det också finnas en annan förklaring, utöver eventuell bättre löpteknik, till att tjejen som inte rör sig alls har lättare för att springa. Hon kan helt enkelt vara född så.
På samma sätt som att några kan sjunga bra och en del har större fötter än andra så är förmåga till fysisk aktivitet bättre hos vissa. Det har med arv att göra. Du kanske har bra koordination, rätt sorts muskler och blick för rörelse som gör träning av olika slag lättare för dig.

Träning är bra
I tidningarna kan man ofta läsa om kända idrottsmän och kvinnor som förmodligen hade blivit bra i vilken idrott som helst. Kajsa Bergqvist, till exempel, och Ingemar Stenmark. Då handlar det mycket om medfödd talang.
- Men vi mår alla bra av att röra oss. Säg att du tränar men har sämre tid på fem kilometer än din kompis som inte rör sig speciellt mycket. Då har du, trots sämre tid, bättre förutsättningar för en god hälsa tack vare att du rör på dig mer än din kompis.
När den ovane ska börja träna händer det massor av saker i kroppen. De första sex-sju veckorna går framstegen snabbt, du blir märkbart bättre nästan för varje träningspass.
w Men den som tränar styrketräning får inte större muskler precis i början även om man blir starkare. Du lär dig i stället hur övningarna ska utföras. Samspelet mellan hjärna och muskler tränas upp.

Skynda långsamt
- Säg att du ska träna biceps, muskeln på framsidan av överarmen. I början kanske du spänner dig så mycket att muskeln på baksidan av armen motverkar rörelsen. Efter ett tag har du lärt dig rörelsen och då går den mycket lättare, säger Patrik Nygren.
Detsamma gäller konditionsträning. Det tar ett tag att lära sig tekniken, vare sig det gäller löpning, skidåkning, simning eller cykling.
Så ha tålamod. Skynda långsamt. Det är Patrik Nygrens bästa tips till nybörjaren.
- Det ska fortfarande vara kul när du avslutar träningspasset. Då vill du träna snart igen, säger han.
TIPS Patrik Nygrens bästa kom-igång-tips:
Ta små steg i början, skynda långsamt, ha tålamod.
Träningen ska fortfarande vara kul när passet är över.
Testa så många olika träningstyper som möjligt så hittar du det du gillar.
Börja i dag - inte i morgon eller på måndag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om