Fimpa lättare med bra planering

nnn Enligt en ny undersökning från Norge kan ditt yrke avslöja om du väljer att sluta röka eller inte. Men den svenska experten är tveksam.
nnn - Möjligen att sjukvårdspersonal har ett stort tryck på sig att sluta, säger Barbro Holm Ivarsson, Statens Folkhälsoinstitut.

Stockholm, Hälsa2006-09-26 06:00
Undersökningen har gjorts av kurscentret Easyway i Norge som anordnar sluta röka-kurser.
Deltagarna i kurserna har kartlagts och bland de 1.125 personer som svarade på frågorna går det att skönja vissa demografiska mönster.
Säljare, revisorer och sjuksköterskor vill till exempel gärna sluta röka medan läkare, konstnärer och journalister inte så gärna fimpar. Det är flera faktorer som avgör om man vill sluta eller inte, enligt undersökningen. Ju mer kontakt med människor, desto hellre vill man sluta.
Men det förklarar inte läkares, musikers, skådespelares, journalisters och konstnärers ovilja att sluta. Då har det i stället med image att göra, menar Easyway.

Allt fler fimpar
- I Sverige har läkarna redan slutat. Mindre än 5 procent röker fortfarande, jämfört med 15 procent av svenskarna totalt. Det är svårare att få ned rökandet i en grupp, ju fler inom gruppen som redan slutat röka, säger Barbro Holm Ivarsson.
I Sverige lägger ungefär 50.000 rökare av varje år men rökstoppet på krogen i fjol somras kan ha gjort att den siffran ökat något i år, statistik på det kommer snart. Till och med kriminalvården har tagit ett principbeslut som går ut på att göra anstalterna rökfria och att hjälpa interner och anställda som vill bli rökfria.
Trots det upplever många att fler röker nu än förut. Det kan bero på att rökarna blivit mer synliga. De står ute och röker och märks på så vis mera.

Motivation viktig
Hur ska man då lägga av på bästa sätt? Rökning är sjukdomsklassat i hela världen och beroendet i vissa avseenden i klass med heroinisters. Enligt Easywaymetoden, som lanseras i Sverige och som bygger på engelsmannen Allen Carrs bok Äntligen icke-rökare, är det lätt att sluta röka. Det gäller bara att förstå varför man röker och inse varför det är så behagligt och lätt att sluta. Nikotinläkemedel och liknande anses vara farliga.
Barbro Holm Ivarsson säger att den engelska metoden visserligen är väldigt peppande, men att den troligen inte passar flertalet rökare i Sverige.
- Det är en metod som kan passa de starka med riktigt gott självförtroende. Men de som röker mest i dag är de sjuka, de arbetslösa, de lågutbildade, de ensamma mammorna och vissa invandrargrupper. De behöver mer stöd än en bok som säger att man bara ska läsa den och lägga av och går det inte har man inte följt instruktionerna, säger Barbro Holm Ivarsson.

Metoder som fungerar
Hon rekommenderar i stället de vetenskapligt bevisade metoderna för rökavvänjning. Läkemedel, som nikotintuggummi och liknande, är en del i behandlingen för den som väljer det. Man kan gärna ta hjälp av en utbildad tobaksavvänjare.
- Samma metoder används i hela världen. Alla forskare är eniga om att det är en kombination av stark motivation, att steg för steg ändra beteendet samt läkemedel som hjälper bäst, säger Barbro Holm Ivarsson.
Läkemedlen fördubblar chansen att sluta. Men det gäller att ta den dos som står på förpackningen, många tar för lite och då hjälper de inte så bra.
Fakta Tre steg till ett rökfritt liv
Förbered rökstoppet. Planera, motivera dig och försök ändra vanor genom att till exempel bara röka utomhus eller på en särskild plats.
Sluta helt på fimpardagen. Abstinensbesvären går över successivt bara du inte röker. Använd gärna läkemedel.
Ät ordentligt. Tre mål plus mellanmål. Röksuget ger blodsockerfall - drick vatten eller ta en frukt. Rör dig mycket.Sluta-röka-linjen
Individuellt anpassad rådgivning där motivation, planering och abstinens tacklas efter den enskildes behov. Telefon 020-84 00 00, www.slutarokalinjen.org
Tobaksavvänjare: Hjälp individuellt eller i grupp. Sök hjälp hos företagshälsovården, vårdcentralen eller tandvården.
Pepp på nätet: Dataprogram med frågor som du svarar på och utifrån det läggs en handlingsplan upp. På chatten stöttar de som slutar röka varandra. www.cancerfonden.se
Läkemedel - fråga på apoteket. Receptfria: Nikotintuggummi, nikotinplåster, microtab, sugtabletter, inhalator. Receptbelagda: Nikotinnässpray, nikotinfria tabletter (Zyban)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om