Bönor minskar risken för prostatacancer

nn Män som regelbundet äter bönor, soja­produkter och ­andra så ­kallade ­fytoöstrogener löper ­mindre risk att drabbas av ­prostatacancer.
nn Ny forskning visar att män som har dessa ­livsmedel som en ­naturlig del av sin kost har 26 ­procent lägre risk att ­drabbas av sjukdomen.

Stockholm, hälsa2006-05-09 06:00
Prostatacancer är den ­vanligaste cancerformen bland män i västvärlden i dag. Varje år insjuknar runt 10.000 män i sjukdomen i Sverige och antalet fall av sjukdomen ökar.
Man har tidigare sett att förekomsten av prostatacancer är lägre i länder som Kina och Japan, där intaget av växtproducerade östrogener, så kallade fytoöstrogener, är högre än i väst. Nu bekräftar forskning från Karolinska Institutet att fytoöstrogener skyddar mot prostatacancer om man äter det på regelbunden basis.
- Det bör vara en naturlig del av ­kosten flera gånger i veckan, ­säger ­Maria Hedelin, nutritionist och ­doktorand vid institutionen för ­medicinsk epidemiologi och bio­statistik vid Karolinska Institutet, som leder forskargruppen som ligger bakom ­resultaten.

Mest i sojabönor
Det finns två typer av fytoöstrogener. Lignaner - som man framför allt ­hittar i linfrö, råg, bär och grönsaker samt Isoflavonoider - som främst finns i sojabönor, men även i andra typer av bönor och i sojaprodukter.
Isoflavonoider är den typ av fytoöstrogener som visade sig ha den mest skyddande effekten mot prostatacancer och bönor, framför allt sojabönor, var det livsmedel som bidrog mest till att minska risken för sjukdomen.
Enligt Maria Hedelin var det bara ­bönor som enskilt stod för en skyddande effekt, när forskarna tittade på livsmedlen var för sig.
- Problemet är att man kanske inte får i sig en tillräckligt stor mängd av ett livsmedel, eller att det är få personer som äter av det, vilket också gör det svårt att mäta. Men tittar man på det sammantaget, så får man ändå en minskad risk, fastslår hon.
I studien ingick en grupp på 1.499 patienter, med nyligen debuterad prostatacancer, som var mellan 35 och 79 år. I kontrollgruppen fanns 1.130 friska ­personer, inom motsvarande åldersgrupp och bostadsområden.
Genom att mäta kostintaget hos ­männen kunde man se att de personer som åt mycket av den fytoöstrogenrika kosten hade 26 procent lägre risk att drabbas av prostatacancer.
Att ta fytoöstrogener i tablettform ­rekommenderar forskarna inte ­eftersom preparaten inte är kliniskt testade och kan innehålla mycket höga halter som kan ge oönskade effekter.

Drabbar äldre
Att prostatacancer ökar kan ha flera olika orsaker. Eftersom sjukdomen ofta drabbar äldre män, blir det en naturlig ökning när befolkningen blir äldre. Dessutom diagnostiserar man fler fall i dag, än man gjorde tidigare.
- Men en faktor är, liksom vid andra välfärdssjukdomar, att människor äter sämre, poängterar Maria Hedelin.
Nästa steg för forskargruppen på ­Karolinska Institutet är att utöka ­studien och möjligen titta på kosten i ­relation till överlevnaden.
Med andra ord kan man då få svar på om det även lönar sig att äta ­fytoöstrogenrik kost efter det att man fått ­diagnosen prostatacancer.
fakta Prostatacancer
Prostatacancer är mannens ­vanligaste cancerform. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män och är vanligast från 70 års ålder. Sjukdomen kan dock i enstaka fall även drabba män i 50-årsåldern.
Prostatacancer kan ha mycket ­varierande svårighetsgrad och prognos, alltifrån "snälla" former till mer aggressiva tumörer.
Prostatacancer brukar inte ge några symtom förrän tumören blivit så stor att den spridit sig utanför prostata­kapseln. Symtomen blir då desamma som vid godartad prostataförstoring, som är betydligt vanligare än ­prostatacancer.
Typiska symtom är täta ­urinträngningar, svårt att komma igång med ­vattenkastningen, svag urinstråle och svårighet att tömma blåsan. Om ­sådana besvär kommer ganska snabbt, inom några veckor eller månader, kan det vara fråga om prostata­cancer I stället för godartad ­prostataförstoring.
Ibland kommer de första ­symtomen på prostatacancer i form av ryggsmärtor. Även ­trötthet och viktminskning kan vara symtom på prostatacancer.
Fakta: Socialstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om