Så klarar du finanskrisen
Finansmarknaderna rämnar och börsen leker hela havet stormar. Hur påverkar det din och min privatekonomi? Vad händer med räntorna, bolånen och pensionen? Vi har talat med några experter som rätar ut de vanligaste frågetecknen.
Tomas Pousette, chefekonom på bolåneinstitutet SBAB:
Är det läge att binda
bolåneräntan nu?
- Den som har marginaler i ekonomin behöver inte vara orolig och kan behålla sina rörliga bolån. Har man mindre marginaler och vill gardera sig kan man välja att binda räntan på lite kortare tid, som 2 år. Då får man vara beredd på att man kanske får betala lite högt för lånen om något år, om räntan sjunker.
Hur påverkas räntan av krisen?
- Den rörliga räntan har inte varit så här hög sedan mitten av 1990-talet. Nu är den ungefär 2 procentenheter högre än Riksbankens styrränta, i vanliga fall ligger den ungefär 1 procentenhet högre. Också de fasta bolånen påverkas av krisen. Men tack vare att räntan på statsobligationer har sjunkit så håller det tillbaka höjningen av de fasta
boräntorna.
Vad händer med räntan framöver?
- Riksbankens sänkning av styrräntan med 0,5 procentenheter öppnar för lägre rörliga boräntor. Hur mycket det kan bli beror också på hur finanskrisen utvecklas. Förmodligen kommer det fler sänkningar från Riksbanken. Sparkonton och vardagskostnader
Gunilla Nyström privatekonom på SEB:
Är det dags att tömma sparkontot?
- Att ta ut pengarna från sparkontot och lägga dem i madrassen är ingen bra idé. Förutom att det finns en risk att du blir rånad så förlorar du ränta. Är pengarna säkra på banken?
- Bankerna är stabila i Sverige och vi har dessutom garantier från staten som gör att du får tillbaka dina sparpengar om banken skulle gå i konkurs. Insättningsgarantin kallas det. I veckan höjdes beloppsgränsen för garantin från 250.000 kronor till 500.000 kronor per person och bank. Alla typer av
inlåningskonton omfattas. Har du sparat i fonder ska banken hålla dina fonder skilda från sina egna tillgångar. Som kund har du alltid rätt till dina fondandelar. Det finns också ett investerarskydd som du kan få ersättning från upp till 250.000 kronor. Vad gör man om pengarna
inte räcker?
- Om dina marginaler är små och
kassan tryter, försök spara in på det som inte är nödvändigt. Se över
medlemskap, prenumerationer och alla småutgifter. Lägg om topplån till
bottenlån, sälj begagnade saker och kör mindre med bilen. En sparad
buffert behöver alla, gärna två
månadslöner, men den ska helst inte användas till löpande utgifter. Fonderna och pensionen
Anna Allerstrand trygghetsekonom på AMF Pension:
Vad är bäst att göra med fond- och pensionssparandet?
- Har du sparande eller pension som ska plockas ut relativt snart så är det bara att bita i det sura äpplet och ta
förlusten. Är sparandet däremot långsiktigt så kan man sitta still. Men har man pengar långsiktigt placerade i fonder som man inte tror har någon framtid så ska man sälja även om det kan tyckas vara sent. Det är aldrig bra att ha pengar i fonder man själv inte tror på. Behöver vi oroa oss för pensionen?
- Sätt sparandet i ett livsperspektiv. Fundera först över hur det som sker
påverkar din vardagliga hushållsekonomi innan du börjar oroa dig för dina pensionspengar. Den som sparar långsiktigt, som pensionen, får gå igenom flera upp- och nedgångar i ekonomin och det brukar jämna ut sig med tiden. För den som inte har råd att själv spara inför framtiden är det bra att veta att de flesta har en tjänstepension som arbetsgivaren sätter av pengar till.
Går det att börja spara nu?
- Ja, svåra tider kan också innebära möjligheter. För den som inte har något sparande kan det vara en bra tidpunkt att börja spara nu. Och för den som kan, är det kanske läge att öka sitt fondsparande. Att ha ett månatligt sparande är ett ypperligt sätt att sprida risker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!