Vardagen gör rejäla hål i plånboken

Kronorna formligen rinner iväg när du tar en lång varm dusch, kör bilen till jobbet eller lunchar. Vi har räknat ut ungefär hur mycket en dag i Medelsvenssons liv kostar.

Stockholm, din ekonomi2007-03-22 06:00
Boendet är en av de största posterna i hushållsbudgeten. Förutom hyra eller lån och amorteringar, kostar det att värma upp bostaden, att ha fungerande vatten och avlopp, sophantering samt eventuell renovering när det behövs.
Inte minst elen kostar. Med dagens höga elpriser finns det en hel del att spara på för den som tänker sig för och är medveten.
I vår uträkning gör Anna Johansson, som medelsvensson heter enligt Statistiska Centralbyrån, av med 466 kronor en vanlig veckodag i sitt liv. Det blir nästan 14.000 kronor i månaden.
Då har vi räknat på det nödvändiga som mat, boende, kläder plus en bil. Observera att det inte är en vetenskaplig undersökning, bara en uppskattning för att få ett hum om vart pengarna egentligen tar vägen. Några kostnader som inte är med är till exempel läkarbesök, glasögon, sparande, reparationer, försäkringar och semester.

Elapparaterna kostar
Anna är 42 år och har enligt statistiken både man och två barn. Men i vår uträkning bor hon ensam och får bära alla kostnader själv.
Trots att det är tidig morgon, och hon inte har hunnit vakna ännu, så tickar kronorna stadigt iväg.
Huset hon bor i kostar enbart i ränta och amorteringar ungefär 35.000 kronor på ett år eller knappt en 100-lapp per dygn. Hon har ett lån på knappt 400.000 kronor. Amorteringen är visserligen en slags sparande men det bortser vi ifrån.
Under den gångna natten, som var lite kylig, har värmen inomhus legat på stadiga 20 grader. Kyl och frys har hållit lämplig temperatur och diverse elapparater har stått i stand-by läge.
Bara standby för digitalbox, parabol, dator, stereo, skrivare, teve och video går på nästan 750 kronor på ett år eller två kronor per dygn. Hade Anna varit om sig och kring sig hade hon alltså slagit av alla apparater innan hon gick och lade sig i går kväll.
Men det gjorde hon inte.

Pengarna rinner iväg
Hon sover sött, vaknar och går på toaletten. Det är dags för en dusch och den kostar pengar.
Räkna med att fem minuter i duschen går på cirka två kronor. Duschar du tre gånger så länge, 15 minuter, kostar det ungefär sex kronor. Om Anna gillar att duscha och duschar en kvart varje dag kostar det alltså drygt 2.000 kr per år.
Sedan fortsätter kronorna att rinna iväg under dagen.
Anna slår på kaffebryggaren för att få sig en kopp kaffe, det kostar 25 öre. På ett dygn gör hon av med ungefär en krona i el för kaffebryggaren. Årskostnaden är 350 kronor.
Hon plockar ut ost och smör ur kylen. Kylskåpet har några år på nacken och kostar över 670 kronor per år i el, eller knappt två kronor per dygn.
Hade Anna istället bytt till en ny kyl skulle kostnaden ha varit en tredjedel så stor.
Eftersom hon ska på ett viktigt möte på jobbet åker strykjärnet fram. När hon ändå är igång stryker hon hela högen med tvätt. En halvtimmes strykning kostar åtta öre.

Dyrt med bil
Sedan snabbläser hon tidningen, den kostar cirka sex kronor per dag när hon prenumererar och betalar med autogiro, och rusar ut till bilen för att köra till jobbet.
Volvon är sex år gammal och hon köpte den för två år sedan. När hon åker den dryga milen till jobbet kostar det 27 kronor.
Försäkring, bränsle, skatt och inte minst värdeminskning gör stora hål i plånboken. Men hon biter ihop eftersom hon måste ha bilen.
Väl på jobbet lugnar pengaspillet ned sig, nu börjar hon dra in stålar istället. Det är bara lunchen som kostar eftersom hon äter den ute, dagens för 60 kronor. Det blir en stor kostnad på ett år - över 14.000 kronor.
När hon sedan kommer hem efter jobbet slår hon på TV:n och den står sedan på i tre timmar. Det kostar 50 öre.
Middagen blir enkel, men ändå går den tillsammans med frukosten och eventuellt fika på nästan 30 kronor på en dag. Sammanlagt kan Anna räkna med nästan 90 kronor i mat per dag eftersom hon äter lunchen ute.
Fakta Här försvinner pengarna
Utgift Kr/dag
Bostad 95
Mat 90
Vatten & avlopp 6 (enbart fast avgift)
El 66
Bil 131
Kläder, skor 16
Fritid 12
Hygien 9
Möbler mm 12
Förbrukningsvaror 4
Tidning, telefon, TV 22
Hemförsäkring 3
Totalt 466
Källor: Statistiska Centralbyrån, Energimyndigheten. Öresundskraft, Konsumentverket med flera.



Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tipsar om hur Anna, och även du, kan skära i utgifterna och få bättre balans i ekonomin.
Se till att ha de bästa villkoren för bolånen.
Byt till en mer bränslesnål bil.
Ha inte så varmt inne - dra ned två grader och ta på en kofta.
Slå av av elapparater som står på standby.
Duscha inte så länge så kan du lägga pengarna på semestern i stället.
Ta med lunchlåda ibland.
Teckna eventuellt försäkringar för exempelvis sjuk- och olycksfall.
Ett sparande för semester och oförutsedda utgifter är bra att ha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om