Så tar du kontroll över pensionen

Får du ångest bara du ser det orange kuvertet? Lugn, Rune Lindohf, informatör på PPM, vet hur du ska hantera pensionsskräcken. Här får du svaren på de vanligaste frågorna.

POST PÅ VÄG. Under den närmaste månaden delas årets orange kuvert ut.

POST PÅ VÄG. Under den närmaste månaden delas årets orange kuvert ut.

Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Stockholm, din ekonomi2008-02-21 01:45
Nu i februari börjar de orange kuverten att dyka upp i brevlådorna igen. Som vanligt sker utskicket under en längre period och de sista får sina kuvert i mitten av mars. De flesta tittar bara på prognosen. Men ta den med en nypa salt. Den ska tolkas lite olika beroende på hur gammal du är. Ju äldre desto större relevans. -Prognosen utgår från den inkomst du hade för två år sedan och det är ju självklart att om du är till exempel 30 år så kommer ju din framtida inkomst sannolikt att förändras rätt ordentligt. Till skillnad från om du är i 50-årsåldern. Likaså ska man vara medveten om detta om man till exempel var sjukskriven en stor del av 2006, barnledig eller bara var tjänstledig, säger Rune Lindohf, som åker land och rike kring och informerar om pensionen. Förbättra pensionen
När du kikar på prognosen, kontrollera först att inkomstuppgiften som prognosen baseras på är riktig. Ibland kan den vara fel. Titta sedan på prognosen med 0 procents tillväxt. Då kan du jämföra den beräknade pensionen med den lön du har i dag, rakt av utan värdeförändringar. Ser allt bara finfint ut kan du känna dig nöjd med det. Tycker du däremot att din pension är för dålig så kan du faktiskt göra något åt den. I vårt moderna pensionssystem gäller det att tjäna in pengar för att få pension. Att jobba längre tid eller med högre lön är alltså det som gäller om pensionen ska öka. Men det krävs också att du arbetar hos en arbetsgivare där du får tjänstepension. Det är grunden. Sedan beror också storleken på den allmänna pensionen på hur du placerar din premiepension. Den, liksom i många fall tjänstepensionen, får du själv välja placering av. Hur bra avkastningen blir påverkar storleken på din pension. Ju längre spartid du har, desto större betydelse får avkastningen. -Som senaste tidens debatt visat så har avgifterna också stor betydelse för slutresultatet. Sparar du i 33 år betalar du 39 procent av din pension i avgifter, om avgiften är 1,5 procent. Men PPM är ett mycket billigare sparande än så. Vi har rabatt på halva fondavgifterna jämfört med om du köper fonden utanför PPM, säger Rune Lindohf. Kolla fonderna
I orange kuvertet kan du jämföra den valda fondfördelningen med det aktuella värdet på dina fonder. -Risken, eller fördelningen mellan ränte- och aktiesparande, förändras med tiden när fonderna har olika utveckling. Det är bra att se över ibland. Har börsen till exempel stigit kraftigt länge kan du ha för stor risk och behöva byta fondfördelning.

Rune Lindhof, PPM, svarar på de tio vanligaste frågorna om din pension. 

1. Vad är tillväxt i prognosen i det orange kuvertet?

Det är ett mått på den ekonomiska utvecklingen i samhället.

2. I det orange kuvertet nämns ordet "arvsvinst". Vad är det?

När någon avlider finns det pengar kvar på personens inkomst- och premiepensionskonton. De pengarna går till alla andra pensionssparare i systemet, inte de efterlevande.

3. Får man barnårsrätter retroaktivt?

Att ha små barn ger pensionsrätt oavsett om eller hur länge man är föräldraledig, upp till en inkomst på drygt 30.000 kronor per månad. Den av vårdnadshavarna som har lägst inkomst under året, får barnårsrätten.

4. Kan jag göra egna beräkningar på hur stor pensionen blir?

På försäkringskassans hemsida finns en räknesnurra där du kan räkan på din allmänna pension. Dessutom finns minpension.se som visar all pension, det vill säga allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget pensionssparande.

5. Kommer pengarna att räcka till pensionen i framtiden?

Ja. Den allmänna pensionen är stabilare än det gamla ATP-systemet. Pensionens storlek styrs av avgiften till systemet och samhällets ekonomiska tillväxt. Tidigare styrdes kostnaden av förmånens storlek och prisutvecklingen i samhället. Då hade man inte full kontroll över kostnaderna.

6. Varför tar det så lång tid att byta PPM-fonder?

Det gör det inte. En normal handelscykel tar tre-fyra dagar.

7. Kostar det att byta fond och hur ofta får jag byta?

PPM tar inte ut någon kostnad för fondbyte. I princip kan du byta hur ofta som helst. Men när ett byte genomförs stängs kontot. Då kan du inte lägga nya byten.

8. Kan jag använda PPM-Lotsen, som finns på www.ppm.nu, för bara EN av mina fonder?

Nej, den hjälper dig att välja fonder för hela ditt sparande. Men du kan förstås gå igenom PPM-Lotsen bara för att se vilka fonder du kan välja bland för att nå en viss risknivå.

9. Vad är risk?

Det är ett mått på hur en fonds värde varierar över tiden. Hög risk innebär att värdet svänger kraftigt upp och ned. Låg risk innebär små svängningar. Ju mer aktier, desto högre är risken. Ju längre tid ett sparande ska pågå desto högre risk kan man ha.

10. Hur läser jag prognosen?

För en 30-åring är prognosen mest ett räkneexempel som underlag för viktiga livsavgörande beslut som studier eller jobb, hel- eller deltid. För 40-åringen kan det vara en hint om när jag kan gå i pension, om och i så fall hur jag ska spara. För en 60-åring är det en ganska säker bedömning.

TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om