Drömmen om en egen täppa
Den ska vara bekväm. Dessutom ska den kunna göras om till permanentboende. Sommarstugan är inte längre vad den varit. Men räkna inte med att göra stugfynd till våren.
Foto:
Det krävs mer än en vanlig konjunkturnedgång för att vi ska göra oss av med smultronstället. - Det är många känslor förknippade med sommarstugan. Men det är trots allt en form av lyxvara. Så blir det riktig kris i privatekonomin så säljer vi den, om än motvilligt, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet Bransch. De sju senaste åren har priserna på sommarstugor stigit kraftigt. Snittpriset har gått upp med 89 procent. Claudia Wörmann tror på en fortsatt prisökning även i år, även om prisökningstakten kommer att mattas av något. Priserna eldas bland annat på av den slopade förmögenhetsskatten och den lägre fastighetsskatten. Ha is i magen
Vill du köpa stugan till ett så lågt pris som möjligt kan det faktiskt vara klokt att vänta till hösten. Då är visserligen utbudet mindre, men har du tur kan du hitta drömhuset till en rimlig peng. Chansen finns att stugägaren tvärledsnat på myggor, gräsklippning och fågelsång och snabbt vill få loss pengar till annat. Att ha is i magen och ägna sommaren åt att leta bra objekt kan löna sig. För den som är prismedveten gäller det också att noga undersöka alla kostnader som sommarhuset medför innan man slår till. Det kostar mer än själva stugpriset, köpeskillingen, att äga ett fritidshus. - Se till att inte köpa dyrare sommarhus än du klarar av att behålla även om räntan i framtiden stiger. Ofta fäster man sig vid sitt sommarhus, men man måste ju ha råd att göra andra trevliga saker också, säger Ann-Sofie Magnusson, familjekonom på Ikanobanken. Enligt Riksbanken kan en normal styrränta ligga på upp till fem procent, jämfört med dagens 4,25 procent. Det skulle innebära att bolåneräntan lätt kan hamna på cirka sex procent. Räkna på om du klarar det. - När du är säker på att du klarar av kostnaderna tycker jag att husets läge är det viktigaste när man köper hus, för det kan man aldrig ändra på, säger Ann-Sofie Magnusson. Ny tid - även i stugan
Claudia Wörmanns bästa tips till hugade stugköpare är att först göra klart för sig hur stugan ska användas. - Ska ni vara där varje helg och varje lov? Då måste det vara nära och finnas bra kommunikationer. Ska ni vara där även på vintern kanske det inte fungerar så bra med utedass. Det är sådant som är bra att ta ställning till, säger hon. Många sätter bekvämligheten högt i dag. Det är något av en trend på stugområdet. Tiderna när sommarboendet var enkelt, utan vatten och el, är över. - Jag brukar säga att utedasset har dött och ersatts av jacuzzin. Dessutom är det många som vill att det ska vara möjligt att så småningom kunna bosätta sig permanent i sommarhuset. Då kommer ännu fler frågor att fundera på: Hur är det på vintern att bo i området? Finns det snöröjning? Gatubelysning? Kommunikationer? - De som bosatt sig i stugan permanent utan att kolla allt runtomkring noga brukar hålla ut tills första barnet kommer. Sedan tar sagan slut, säger Claudia Wörmann.
w Vad kostar sophämtning och slambrunnstömning? Är mobiltäckningen tillräckligt bra? Vad kostar fast telefon? Hur lång borta ligger stugan? Finns det allmänna kommunikationer? Räkna på underhålls- och renoveringskostnaderna. Se till att ha en stor buffert för oförutsedda händelser. Ju mer man lånar desto större är risken att inte klara räntor och amorteringar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!