Vissa kanske förknippar pudeln med äldre damer, fast det gäller knappast storpudeln. För trots att den är både snäll, foglig och klok så är det en stor och stark hund som dessutom gillar att aktivera sig. Ofta läser man att den passar bäst i familjer som gillar att vara ute och hitta på saker, men den kan även bli en utmärkt enmanshund.
Harmonisk och vaken
Den som går på stan med en välfriserad pudel av största modell kommer garanterat att få uppmärksamhet. För förutom den speciella pälsen, som förövrigt växer konstant, har den en elegans som få. Det var också en trolig anledning till att rasen tidigt blev kungligheternas favorit.
- Stoltheten och värdigheten är något som vi domare värderar högt. I övrigt ska en storpudel vara proportionerligt och balanserat byggd, och den ska vara harmonisk och vaken till sättet, förklarar Mikael Nilsson, som förutom arbetat som utställningsdomare också föder upp pudlar.
Anpassningsbara
Den som väljer en storpudel får i de flesta fall en ganska positiv och frimodig hund som gillar att lära sig nya saker. Klok som en pudel är ju ett vanligt talesätt. Och det ligger mycket i det. Men den är ingen outtröttlig kämpe som kan arbeta på i det oändliga som till exempel border collien. I stället ledsnar den efter ett tag om det blir för enformigt.
- Men den blir heller inte sönderstressad om den inte får aktivera sig hela tiden, säger Mikael Nilsson och förklarar att det hänger ihop med att de är väldigt anpassningsbara.
Den som lägger manken till har stor chans att få en öppen och trevlig kompis, å andra sidan riskerar den att bli uttråkad om man aldrig gör något med den.
Mikael Nilssons erfarenhet är att pudlar, oavsett storlek, hellre väjer undan än börjar mucka med andra hundar, oavsett om det är hanhundar eller tikar, säger han.
- Så klart kan den skälla och bråka precis som andra hundraser, men en pudel är lättare att dressera. Det beror på att dess motivation ligger långt fram, vilket i sig beror på att det är just de egenskaperna som man velat utveckla med rasen.
Dessutom är det en förhållandevis frisk ras.
Flängig som ung
På grund av storleken har storpudeln en ganska långsam start i livet. Under unghundstiden är det mycket som ska hinna växa klart, och under den tiden kan den bli lite flängig och ofokuserad. Av erfarenhet vet Mikael Nilsson att det inte är någon idé att bråka för mycket då. Det bästa är att ta det lugnt och ha lite överseende.
- Sen är de ofta mycket behagliga att ha runt sig när de kommer upp i två-treårsåldern.