Små men goda vänner

Ett sällskapligt marsvin, en fräsig hamster, en illmarig chinchilla eller en smart liten husmus. Vi har listat de vanligaste smådjuren och vad man bör tänka på innan man skaffar en ny liten familjemedlem.

godis. Paprika är bland det godaste marsvinen vet. Och de tycker mycket om när barnen Jonatan och Johanna Lindblad är tillsammans med dem.

godis. Paprika är bland det godaste marsvinen vet. Och de tycker mycket om när barnen Jonatan och Johanna Lindblad är tillsammans med dem.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Stockholm. 2009-12-08 06:00
Det går inte att påpeka nog mycket hur viktigt det är att djuret, hur litet det än är, får ordentligt med kärlek och omvårdnad, att buren städas ordentligt och att det alltid finns gott om friskt vatten och näringsriktig mat.Samtidigt ska man inte glömma hur bra de flesta av oss mår av att ha ett sällskapsdjur. Hur en liten ullig och varm kropp på ett magiskt sätt kan få pulsen att sjunka och endorfinerna att öka.Men för att det lilla djuret ska bli en stämningshöjare, och inte ett måste och dåligt samvete, är det viktigt att ordentligt tänka igenom vilken art som passar bäst innan man köper sällskapsdjur.En familjemedlem
Britta Lindgren är författare till Smådjursboken som är en faktabok om våra vanligaste sällskapsdjur. Hon har också drivit en zoobutik och är numera lärare på Naturbruksgymnasiet Jällaskolan i Uppsala. Hennes tips är att först och främst ta reda på vad man vill med sitt husdjur, hur de olika arterna skiljer sig åt i temperament, vad de äter och inte minst vilken ålder djuret normalt uppnår. En chinchilla kan bli 20 år medan en vanlig mus bara lever i drygt ett år.- Ett djur ska man se som en familjemedlem och det är alltid de vuxna som bär ansvar över det. Så är inte mamma och pappa intresserade bör man nog göra något annat än att skaffa ett djur.Kan bitas och rivas
Misstag uppstår när köparen är dåligt påläst. Risken är stor att man faller för den otroligt gulliga lilla ungen utan att ha en aning om hur djuret kommer att bli efter några månader då den är vuxen.- Jag brukar säga att kaniner är som schäfrar - de är otroligt söta som små, men har ett temperament och kan bitas och rivas och kan göra illa ett litet barn. Då är det bättre att välja ett marsvin som är betydligt snällare och tålmodigare, säger Britta Lindgren.
Olika arterMarsvin: Är mycket sällskapliga och kan bo ihop med en artfrände. Kan liknas vid små hundar. Bits nästan aldrig och passar därför yngre barn. Är nästintill luktfria. Är gräs och växtätare, huvudfoder är hö. Tillskott av C-vitamin behövs. Storlek: 30 cm (saknar svans). Livslängd: runt 5-7 år upp till 8-9 år. Kanin: Kan bitas och rivas och passar inte barn under sju år. Går utmärkt att ha utomhus, i trädgården eller på balkongen. Livslängd: 6-8 år upp till 12 år. Växtätare,
huvudfodret är hö. Mus (tammus): Gillar att leva i kolonier med andra möss. Allätare - muspellets, tillskott av grönsaker och frukt. Storlek: 7,5-10 cm (svans cirka 10 cm). Livslängd: 1-1,5 år upp till 3 år. Guldhamster: Lever ursprungligen i öknen och tolererar inte att ha en artfrände i närheten. Gillar aktiviteter och att gräva. Storlek: 15 cm (kort svans). Livslängd: 1,5-2 år, ibland upp till 3 år. Allätare - muspellets, tillskott av grönsaker och frukt. Chinchilla: Smart charmig gnagare som kan bli uppåt 20 år. Lär sig saker snabbt.
Passar inte små barn. Arten hör till de dyrare och ju ovanligare färg desto högre pris. Storlek: 25-26 cm (pälsklädd lång svans). Livslängd: runt 15 år upp till 20 år. Gerbil: Ökendjur som härstammar från Mongoliet och norra Kina. Kan bli väldigt tama och är oftast snälla.
Allätare - gärna muspellets, grönsaker, frukt och fröer. Storlek: 10-12 cm (lång smal svans). Livslängd: 3-4 år. Råtta: Är smarta och kan bli väldigt tama och personliga. Duktiga klättrare. Härstammar från Asien och kom till Sverige under 1500-talet. Finns i olika färger, sorter och storlekar. Allätare - muspellets. Storlek: 25-30 cm (svansen är något kortare än kroppslängden). Livslängd: 2-3 år. Bra att vetaSkaffa en bra bur som går lätt att städa och är tillräckligt rymlig. I djurskyddslagens föreskrift L 80 finns angivet hur stor bur arten behöver. L 80 går att ladda ner från nätet.För djur som inte är omnämnda i L 80 gäller djurparksregler, till exempel näbbmöss och pygméigelkottar, för dem krävs utrymmen på 20 kvadratmeter eller mer.Tänk på att låta djuret göra sig hemmastadd första veckan, gärna i lugn och ro.Snåla inte in på vattenflaskans storlek.Höätare behöver fri tillgång till hö.Ett djur gillar inte att bli lämnad ensam för länge, hamster undantaget som kan vara ensam någon dag.De flesta smådjuren är nattdjur. Det är också därför som de har stora svarta ögon. Men det går att vänja dem vid att vara vakna delar av dagen.Den som är höallergiker bör satsa på en art som inte behöver hö, till exempel hamster eller mus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om