Så vågar du handla klapparna på nätet

Lätt och smidigt eller osäkert och ovisst?
Åsikterna om näthandel går isär, men klart är att den ökar. Årets julhandel tros slå alla rekord. Vi tipsar om vad du bör tänka på innan du
klickar på "köp".

Stockholm. 2011-11-17 06:00

Julen närmar sig med stormsteg. Överenskommelser som att "i år hoppar vi över julklapparna" eller "det räcker med ett paket var" har en tendens att upplösas ju närmare helgen vi kommer. Ett sätt att minska stressen är att i lugn och ro köpa sina klappar på nätet och få grejerna levererade ända in i hallen.

Trots detta är det många som känner sig tveksamma. Ett av de starkaste skälen att man vill känna och kolla på prylarna innan man slår till och köper. En annan är osäkerheten över att lämna ut sina uppgifter - adress, telefonnummer, kontokortsnummer med mera - på nätet. Men även farhågan för långa leveranstider eller att varorna helt uteblir kan få oss att tveka.

Starkare säkerhet
Starka krafter verkar för att vi ska köpa mer på nätet och stora insatser har gjorts, inte minst för att öka säkerheten. Hit hör möjligheten att som kund få kontakt med företaget, samt utvecklingen av säkrare betalningsformer.

Även om risken att ens kortuppgifter blir kapade är väldigt liten, så är betalning via faktura ändå att föredra, menar Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverkets rättsenhet.

- Med faktura har kunden möjlighet att hålla inne pengarna om varorna inte kommer i tid, om det är fel vara eller om det är andra problem. Betalar man i förskott har man inte den kraften att påverka, säger hon.

Ångerrätt
Så länge e-handeln sker inom Sverige gäller ångerrätten i 14 dagar från det att produkten har levererats. Det betyder att kunden har rätt att ångra sitt köp och få pengarna tillbaka oavsett vilken anledning man har.

Gäller ångerrätten även om man till exempel köpt en mobiltelefon och bryter förpackningen?

- Ja, men någonstans finns en gräns där man inte längre bara tittat och undersökt varan utan även använt den. Det är tveksamt om man kan börja ringa med mobiltelefonen och sedan ångra sig, förklarar Cecilia Norlander.

Rätt att byta en vara efter att ångerrätten gått ut är däremot en förhandlingsfråga och något som är upp till butiken att bestämma. I övrigt gäller konsumentköplagen, som till exempel säger att man har rätt att reklamera en felaktig produkt inom tre år.

Vilka är dina främsta råd till den som tänkt handla julklapparna via nätet?

- Undvik förskottsbetalning om det är möjligt. Man bör alltid googla företaget innan för att se hur andra kunder upplevt det. Det kan vara att pengar har försvunnit eller att de skickat andra varor än de som finns på hemsidan.

- Det är alltid bra att ta reda på vilket totalpriset blir och kanske framför allt vilka leveranstider det handlar om. Det är ju inte så kul om julklapparna kommer fram två veckor efter julafton.

Olika betalningsmetoder:

Kortbetalning - görs direkt på webbplatsen genom att man knappar in sitt kortnummer. Föredras från webbadresser som är krypterade och inleds med "https" i stället för "http".

Faktura - den säkraste betalningslösningen eftersom du fått varan och kan kontrollera att fakturan stämmer.

Postförskott - betalning sker i samband med att varan hämtas ut från Postens utlämningsställe.

Direktbetalning - du betalar genom att logga in på din internetbank. Du behöver inte ge företaget ditt kortnummer och betalningen är säker.

Betalningsförmedling - säker metod som innebär att en tredje part sköter betalningen. Du betalar först efter att varan kommit. Exempel på betalningsförmedlare är Payson, Paypal och Klarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om