Stipendieregn över naturvetare på gymnasiet

Sex elever i tvåan och trean på naturvetenskapsprogrammet (NA) på Björknäsgymnasiet i Boden har fått sju riksstipendier. "Fantastiskt", säger Kathrun Magito, rektor.

Kathrun Magito, rektor.

Kathrun Magito, rektor.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-11-15 17:46

Skolan har ansökt om stipendier tidigare läsår, men inte alltid fått.

Sju stipendier fördelade på 40 av programmets 60 elever motsvarar 17,5 procent.  En av eleverna har fått två stipendier. 

– Det är extremt mycket. Det har aldrig hänt förut att elever på ett program fått så många stipendier under ett läsår, säger Kathrun Magito. 

Hon poängterar att det är en ännu större bedrift eftersom  Björknäs konkurrerar med andra skolor med många fler naturklasser. 

– Det här är stipendier som är eftertraktade att få. Det är också en kvalitetsstämpel, att vi har en väldigt bra utbildning. Det här är ett fantastiskt jobb som lärarna gör i det tysta, säger Kathrun Magito.

Hon tycker inte att man ska glömma bort att bra lärare är en förutsättning för att eleverna ska lyckas. 

Eva Jansson, programsamordnare, talar om att de ibland får återkoppling av före detta elever, som berättar att det de fick lära sig gör att de har det lättare än sina kurskamrater på universitetet. 

Hon framhåller att studierna är krävande, vilket kräver mycket av både lärare och elever, och säger att de fokuserar på det. 

– Och det är det som leder fram till det här. 

Stipendierna går ut på att man besöker någon typ av evenemang. Eleverna åker iväg och får vara med andra gymnasielever från hela Sverige. I det ena fallet får de till och med träffa universitetsstudenter och forskare, som föreläser om aktuell forskning. De kan även få delta på exkursioner och utföra laborationer. 

Karta: Björknäsgymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!