Baka, baka liten kaka …

Bagarbarn och brända bullar? Glöm det! Hos familjen Rahmberg/Oksman dignar kakfaten av olika läckerheter. Här är frysen är alltid välfylld och barnen Emma och Rasmus hjälper gärna till med baket i den gamla bagarstugan där det finns gott om plats för degknådande och bullrullande.

Foto: LINDA WIKSTRÖM

Stenudden2009-06-19 06:00

Sofia hade alltid drömt om ett hembageri, eller åtminstone om att jobba hemifrån. Barnen skulle slippa långa dagisdagar och Sofia själv skulle kunna styra över sin egen dag.

Just när hon och sambon Marko renoverat klart sitt hus i Ale ”snubblade” de över gården med de perfekta utrymmena. Den låg i Stenudden och alla byggnader var renoveringsobjekt. Men eftersom Marko är snickare och ingen av dem är rädd för att hugga i var saken klar. Det skulle bli en flytt.
Sofia, som drivit eget företag förut - innan hon blev akut sjuk i struma - jobbade vid den här tiden som butiksbiträde i stan. Men i takt med att den gamla bagarstugan renoverades väcktes idén om ett eget hembageri.

Satte första degen 

Det är ett år sedan Sofia satte den första degen på jäsning och redan nu känner nog de flesta luleåbor till hennes matbröd. Men det är inte alls bara matbröd som knådas i bagarstugan på Stenudden, här bakas allt ifrån egenkomponerade tårtor till småkakor och Sofias egen examenskaka, som hon kallar Fyllekaka.
Är det något gästerna förväntar sig av en bagarfamilj så är det förstås att det bjuds på go´fika och visst blir förväntningarna infriade. Sofia sätter en ära i att alttid ha frysen full och hon svänger snabbt och lätt ihop en bulldeg mellan arbetspassen och hon gillar att komponera egna tårtor.  Emma och Rasmus gillar också att vara i bagarstugan och om de inte bakar hjälper de mamma med att packa bröd och märka påsar. Sofia tycker det är viktigt att barnen får vara med och hjälpa till, själv bakade hon ofta hemma som barn.
– Jag hade en tillåtande mamma. När hon kom hem från jobbet doftade det nybakt. Tigerkaka var favoriten. Visst, ibland hade jag glömt bakpulvret - men det var så jag lärde mig, skrattar hon.
Vaknar i ottan

För en proffsbagare börjar dagarna redan i ottan. Klockan fyra smyger Sofia över till bagarstugan där hon knådar dagens första deg. När barnen vaknar kommer de över och säger godmorgon. Annars är det Marko som tar hand om morgonrutinerna med de små. Fördelen med de tidiga morgnarna är att arbetsdagen också är klar mycket tidigare än för de flesta andra. Brödet levererar Sofia själv till buitker runtom i stan, men senast klockan två är hon fri att ägna sin dag åt barnen.
– Jag och Marko gör mycket olika saker med barnen. Vi vill kompensera att de inte träffar andra barn på dagis och därför åker vi på utflykter, till Teknikens hus eller Leos lekland. Dessutom har vi byggt en lekplats med gungor, rutschkana och sandlåda åt dem på gården. Vi gillar överhuvudtaget att var ute. En vacker sommardag kan jag börja jobba ännu tidigare än vanligt om vi vill hinna åka till Klubbviken.
Annars har familjen bara några meter ner till den alldeles egna långgrunda sandstranden, dit de förstås gör små utflykter så fort solen skiner. Och visst blir det många  sommarkalas hos tvåbarnsfamiljen.

Familj: Sofia Rahmberg, 34, bagare, Marko Oksman, 33, hemmapappa, Emma, 5, Rasmus, 3.
Bor: På stor gård i Stenudden.
Recepten finns i Kurirens helgmagasin C.
 
Sofias bästa tips för sommarens bullfester:
Ungarnas ständiga favorit är chokladbollar, (speciellt om de fått göra dem själv) gör dem lite roligare genom att rulla dem i tutti frutti strössel.
 
Kalastårtan blir extra rolig i någon ”kulig” form form som ett tåg, en kanin eller en prinsesskrona, fina tips och mönster kan du finna på nätet genom att googla. Baka bottnen i en långpanna och skär ut till önskad form. Barn gillar choklad så blanda ihop en chokladmousse och lägg mellan. Spritsa grädde ovanpå och tänk på att du kan färga grädden med karamellfärg, kul med en svagt rosa kanin med vita öron. Lägg därefter på godisar som ögon, näsa och mun kanske morrhår av godisremmar.
 
Av överbliven kaka och smulor från tårtan kan man lätt göra arraksbollar. Kör kakan till smulor med en degblandare sätt därefter i lite margarin, kakao,samt punscharom. Rulla till bollar och smält lite choklad som du rullar bollen i innan den slutligen blir rullad i brunt strössel. Genom att rulla i choklad kommer strösslet att sitta kvar och bollen torkar inte ut. Färdig att njutas!
 
Sommarbål är både svalkande och gott samt lite festligt. En enkel variant är att blanda ihop apelsinjuice med sockerdricka eller fruktsoda, Tillsätt en skvätt drinkmix som grön banan . Bålen får både fin färg och god smak, tillsätt lite jordgubbar eller öppna en konserverad burk med fruktcocktail och häll i. Gott kan även alkoholfri jordgubbscider vara med en jordgubbe i varje glas.
 
Låt barnen vara med i köket och hjälpa till om de vill. De kan alltid göra småsaker som vispa, duka, hälla i ingredienser. Strunta i att det tar längre tid och att det blir nersölat. Det är ju så ROLIGT för barnen att kunna berätta att de bakat kakan eller dekorerat tårtan.
 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!