Hela 94 procent av gränshandeln sker i Sverige. Det oroar norska branschorganisationer eftersom sex procent av den totala norska dagligvaru- och dryckeshandeln nu har flyttat över till Sverige. Norska företag förlorar liksom norska staten.
Gränshandeln påverkar sysselsättningen negativt och norska staten förlorade bara under fjolåret motsvarande nästan tre miljarder svenska kronor i skatter och avgifter.
– Det är väldigt mycket. Det bekymrar oss för detta är en omsättning som norska köpmän går miste om. De och deras underleverantörer tappar många arbetstillfällen, säger Thomas Angell på branschorganisationen Virke Handel.
Han hävdar, sedan organisationen räknat på SSB:s siffror, att det handlar om tiotusen förlorade arbetsplatser.
52 procent av gränshandeln sker i Strömstad och Svinesund i Bohuslän. Charlottenberg och Arvika i Värmland står för 19 procent.
Högerpopulistiska Fremskrittspartiet ska nu ta upp frågan om gränshandeln i stortinget.
– Vi behöver en debatt, säger partiets finanspolitiske talesman Ketil Solvik Olsen.
SSB:s siffror visar att det inte nödvändigtvis är billigare alkohol som lockar norrmännen i österled. Enligt Systembolaget ökade dess försäljning längs norska gränsen med beskedliga 0,6 procentenheter, jämfört med den totala gränshandelsökningen på nio procent.
Men den lilla ökningen får ändå Sten Magne Berglund i nykterhetsorganisationernas samarbetsorgan Actis att reagera. Han pekar på att norska regeringen ökade alkoholavgifterna 2011 medan priserna stod stilla i Sverige. Dessutom säger han att den norska smörkrisen före jul kan ha påverkat statistiken.