Statsvetare: SD kan vara ännu större

Sverigedemokraterna befäster sin ställning som näst största parti.

Och det är mycket möjligt att SD är större än så, säger statsvetare Jenny Madestam.

3 december 2019 10:17

I SCB:s nya mätning får Sverigedemokraterna 22,6 procent, medan Socialdemokraterna landar på 26,3 procent.

Det mest intressanta är att Sverigedemokraterna är näst största parti även i den här mätningen, som är den som man brukar betrakta som mest pålitlig, säger Madestam.

Men hon slänger in en brasklapp. För även om SCB:s mätning är större så görs den i större utsträckning via telefon, och är utsträckt över en längre tid som inte fångar upp de senaste svängningarna, jämfört med andra opinionsundersökningar.

Så det är mycket möjligt att Sverigedemokraterna faktiskt är större än så, för en del mätningar har ju visat på det. Och inte minst att Socialdemokraterna är mindre än vad de är i den här mätningen, säger Madestam.

Enligt SCB:s tidigare metodundersökningar från valen 2014 och 2018 underskattades SD med en procentenhet jämfört med valresultatet.

Väljer originalet

Kristdemokraterna är det parti som tappar flest väljare till SD, enligt SCB-mätningen.

Kristdemokraterna har ju närmat sig SD och har vunnit på det. Men sedan har det skett en ytterligare normalisering inom Sverigedemokraterna och då är det sannolikt att många väljare resonerar som så att varför inte ta originalet framför kopian. Lag och ordning har ju varit så enormt i fokus hela hösten så det är nog en förklaring till varför SD har stärkts, säger hon.

Andreas Johansson Heinö, förläggare på Timbro förlag och forskare i statsvetenskap på Göteborgs universitet, pekar på att avståndet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna nu är över 4 procentenheter.

Svåra problem

Moderaterna ligger på samma låga nivå som när Anna Kinberg Batra avgick som partiledare, siffror som då ansågs vara på krisnivå. Socialdemokraterna är fortfarande största parti men har svåra problem.

Moderaterna och Socialdemokraterna betalar ett högt pris för att de har gjort många skiften på senare år i sin politik när det gäller invandring och kriminalitet, säger Andreas Johansson Heinö.

Han säger att det är lätt att förstå om de två partierna är desperata över utvecklingen.

Det verkar som om de förlorar väljare till Sverigedemokraterna, vad de än gör, säger Andreas Johansson Heinö.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olle Lindström/TT