Stark Norrbottensinsats under ICA cup riksfinal

Kämpade om segern med Jämtland-Härjedalen

19 mars 2019 16:35

Det var 40 stycken 13- och 14-åringar som representerade Norrbotten på ICA cup riksfinal i Bollnäs. Precis som på VM och OS hade ICA cup riksfinal sin egen invigning. Den var på torget i Bollnäs dit Norrbottens representanter, tävlande och ledare, tågade tillsammans i ett fackeltåg och där invigningen avslutas med fyrverkerier. Norrbottensgänget fortsatte invigningskvällen med övningar i teambuildning  inför helgens tävlingar. 

Under tävlingsdagarna fick vi se många individuella prestationer, inte minst lagprestationer, vilket avspeglade sig i resultatlistorna som utvisar att Norrbotten var bästa distrikt på söndagens stafetter. Stafettprestationerna gjorde att Norrbotten avancerade till andraplats i totalresultatet. Magiskt glada ungdomar fick springa jublande fram till prisbordet efter att ha ropats ut som silvermedaljörer bland alla 13 representerade skiddistrikten. Ungdomarnas vinnarramsa ropades ut i publikhavet  ”Vad är en flaska utan botten? Vad vore Sverige utan Norrbotten”.

ICA cup riksfinal består av tre individuella tävlingsformer. Distans (3,3 km), sprint (800 m) samt Skicross (400 meter teknikbana). Nytt för i år var att alla deltagare körde på samma glidparaffin och fästvalla i ett försök att likställa förutsättningarna. Norrbottens vallare utförde ett professionellt jobb med de utvalda produkterna och framförallt med att se och stötta varje deltagare för att få skidorna så bra som möjligt. 

Lördagens kamratmåltid var en höjdare med besök av Robin Bryntesson. Robin höll i en tävling som slutade med något som liknade nattduellen i Mästarnas Mästare där Mårten Mäkälä från Gällivare SK slutade som tvåa av alla ICA cupdeltagare. 

Efter selfies med Robin, autografjakt och utdelning av goodie-bag så tog norrbottningarna den sista bussen hem från kvällsaktiviteten. 

Trots de kalla vinterveckorna under januari, februari och trots ett inställt träningsläger för just åldersklassen 13-14 år har ungdomarna tränat inför sitt deltagande vid riksfinalen. Det var tydligt att balans och skidteknik stått högt i prioritering under träningspassen. Resultatlistorna visade på framskjutna placeringar i den individuella skicrosstävlingen och laginsatsen på skicross-stafetten slutade med en andraplats. Ungdomarnas insatser på den längre stafetten slutade med en tredjeplats för Norrbottenslaget. 

Ledarteamet utlåtande över ungdomarnas insatser under såväl tävling som fritid uttrycktes såhär 

– Roligt att se våra fina ungdomar heja, stötta och peppa varandra i både med och motgång. Det känns otroligt roligt att kunna konstatera att det görs ett målinriktat jobb för de idrottande ungdomarna i Norrbottens längdskidklubbar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Reidar Jönsson