Stallet ska byggas – trots nya miljonsmĂ€llen

Haparanda ryttare har vuxit explosionsartat. DĂ€rför ska kommunen bygga ett nytt stall – trots att det kostar flera miljoner mer Ă€n man trodde.

Lisa Nilsson och Tina Luthström vÀntar pÄ kommunens beslut att bygga nya stallet i Haparanda.

Lisa Nilsson och Tina Luthström vÀntar pÄ kommunens beslut att bygga nya stallet i Haparanda.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-10-13 06:00

Kommunen har sedan tidigare beslutat att bygga stallet, men man har bara budgeterat för en satsning pĂ„ fyra och en halv miljon kronor. Nu visar det sig att bygget kommer att kosta 7,5 miljon kronor – eller mer. Det ska Ă€ndĂ„ finnas en politisk majoritet för att genomföra bygget eftersom man anser att ridningen ger sĂ„ mĂ„nga Haparandabor en meningsfull fritid i kommunen, inte minst för unga tjejer. Det sĂ€ger bland andra kommunalrĂ„det Sven Tornberg (C).

Att nya stallet blir en verklighet Àr vÀlkommet hos Haparanda ryttare.

– Med ett nytt stall kan vi fortsĂ€tta att vĂ€xa, sĂ€ger föreningens ordförande Lisa Nilsson.

2016 hade Haparanda ryttare 150 medlemmar. I dag har man över 300 stycken och antalet aktivt ridande har vuxit frÄn 75 i veckan till 190.

Nu kan föreningen ha en heltidsanstÀlld ridskolechef och ridlÀrare pÄ deltid. 2018 bedömdes föreningen ha Norrbottens bÀsta ridskola. Kommunen vill fortsÀtta att ge hÀstintresserade Haparandabor rÀtt resurser och dÀrför ska man bygga nya stallet. Det gamla stallet Àr helt enkelt i för dÄligt skick, anser man.

– Det gamla stallet har vi fĂ„tt stĂ€nga flera gĂ„nger. Senaste Ă„ren har vi varit rĂ€dda för att taket ska rasa in nĂ€r det kommer snö. Man vĂ„gar inte ha hĂ€starna dĂ€r och det blir ju en arbetsmiljöfrĂ„ga för de som ska vistas dĂ€r, sĂ€ger Tina Luthström frĂ„n Haparanda ryttare.

Med nya stallet utökar man Àven möjligheten för fler hÀstar nÀr man gÄr frÄn 28 till 32 platser. Det kan rymmas ytterligare hÀstar till ridskolan eller sÄ kan man fÄ möjligheter för hÀstintresserade att hyra en plats om man bor inne i centrum.

– Vi vill fĂ„ in fler vuxna hĂ€r pĂ„ en plats dĂ€r mĂ„nga barn finns. Vi ska ha vuxna som kan vara förebilder och ta ansvar, sĂ€ger Tina Luthström.

Nya stallet beskrivs Àven som en dörröppnare för en idrottslig satsning, med möjlighet till att arrangera större tÀvlingar. Men inte minst anser man frÄn Haparanda ryttare att det hÀr Àr viktigt för att ge barnen en fritidsaktivitet. Och det har man Àven tryckt pÄ nÀr man har bjudit in politiker för att fÄ förstÄelse för verksamheten.

– Vi försöker visa vilken samhĂ€llsnytta vi kan tillföra och om politiker fĂ„r kunskap sĂ„ kan de ju ocksĂ„ veta vilka kvalitetskrav de sedan kan stĂ€lla pĂ„ oss, sĂ€ger Lisa Nilsson som tror att miljonsatsningen inte behöver vara en stor kostnad:

– Det kan bli en besparing för socialnĂ€mnden. HĂ€r kan vi fĂ„nga upp ungdomar som spenderar sin fritid hĂ€r istĂ€llet för att glida runt pĂ„ stan.

Tina Luthström och Lisa Nilsson.
Tina Luthström och Lisa Nilsson.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!