– Idag har vi kommit överens om ett gemensamt förslag gällande ersättning och det känns oerhört positivt. Det är en lättnad att vi kommit fram till det här, säger Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling (V).
– Nu kommer vi lyfta förslaget vidare i respektive organisation. För vår del måste det förankras politiskt och slutligen är det fullmäktige som tar beslut, fortsätter hon.
LÄS MER: Tvisten mellan LKAB och Gällivare kommun är nu löst
Under onsdagen och torsdagen har man hållit förhandlingar mellan Gällivare kommun och gruvföretaget, gällande hur och på vilket sätt kommunen ska ersättas för samhällsomvandlingen i Malmberget.
LKAB har tidigare kallat kommuns krav både orimliga och grundlösa?
– Nu har vi kunnat komma överens och jag pratar bara för vår del men jag tror att båda parter är nöjda med den här överenskommelsen. I slutet på maj hade vi en gemensam träff hos landshövdingen och efter dess har vi suttit ner i mer konstruktiva diskussioner.
På vilka punkter har ni kompromissat i förhandlingen?
– Jag vill inte kommentera någonting kring det i nuläget. Först vill vi prata inom vår egen organisation innan vi talar med pressen.
– Den här konflikten har spridit en oro i samhället. När vi slutligen tar det här beslutet blir det en trygghet att vi vet vad vi har att förhålla oss med och vi kan börja utvecklingen för att bli klar med avvecklingen. Men det känns oerhört positivt, säger Jeanette Wäppling.
Kommunen behöver alltså samhällsnyttiga fastigheter och pengar för att bygga det nya samhället efter avvecklingen i Malmberget.
Samtidigt begränsar nu LKAB produktionen på grund av driftens påverkningar på omgivningen i Malmberget, det visar sig i malmkroppen Printzsköld.
– Vi ligger efter, säger bolagets informationschef Anders Lindberg.
I och med överenskommelsen tror sig LKAB få fart på produktionen.
– Vi är jätteglada, säger Anders Lindberg.
Kuriren berättade i våras om de havererade förhandlingarna. Gruvans framtid stod på spel, hette det.
– Vi går mot en avveckling av gruvan om vi inte kommer överens, sade Stefan Hämäläinen, direktör, chef för LKAB:s samhällsomvandlingar.
Ett samverkansavtal fanns i botten. LKAB sade sig villigt bygga ett kunskapshus på 15 000 kvadratmeter, ett äldreboende på 6 500 kvadratmeter och en förskola på 1 200 kvadratmeter, samt kompensera kommunen med 1 071 miljoner kronor. Men kommunen kräver drygt 900 miljoner mer och sinkar detaljplanerna för ersättningsbostäder, påtalade bolaget.
Landshövdingen Sven-Erik Österberg manade parterna till fortsatta samtal.
I förhandlingarna som lett till överenskommelsen har från kommunens sida Jeanette Wäppling, Lars Alriksson, M, Henrik Ölvebo (MP) och Birgitta Larsson, S, deltagit, liksom Lennart Johansson, samhällsbyggnadsförvaltningen. Från LKAB har bland andra Stefan Hämäläinen deltagit.