Revisorer kritiserar brister i städrutinerna

Landstingets revisorer riktar kritik mot städrutinerna vid sjukhusen.

Kritik. Revisorerna riktar kritik mot rutinerna kring städningen på sjukhusen. Bland annat vill de att städningen på akuten ska bli mer behovsprövad

Kritik. Revisorerna riktar kritik mot rutinerna kring städningen på sjukhusen. Bland annat vill de att städningen på akuten ska bli mer behovsprövad

Foto: Per Öbom

Städning2016-10-06 14:07

Inom sjukvården är städning och hygien extra viktigt. Det arbetas också hårt för att se till att resistenta bakterier inte får fäste och sprider smitta.

I revisionsrapporten, som omfattar sjukhusen i Sunderbyn, Kalix och Gällivare, pekar landstingets revisorer på brister i dokumentationen då det gäller rutiner vid städningen. Vidare på brister då det gäller hur avvikelser och incidenter som är kopplade till städningen vid sjukhusen ska anmälas.

– Vi kritiserar inte att det inte är välstädat eller om det dammigt. Det vi kritiserar är att de rutiner som finns inte följs till fullo, säger Marita Björkman (S), ordförande för landstingets revisorer.

Hon säger att de kommit fram till att det finns olika svar på varför rutinerna inte följs.

– Det handlar om att det finns olika regler på hur man får ta del av rutinerna i de olika systemen som finns och om man kan använda sig av dem. Dessutom finns det olika lokala variationer på hur den som städar får information om det exempelvis funnits smitta i ett rum, förklarar Marita Björkman.

Hon påpekar att deras granskning är gjord utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Att slutsyftet är att det ska vara patientsäkert.

Kuriren har tidigare berättat om problem med städningen på akuten vid Sunderby sjukhus på kvällar och helger. Att rum inte kunnat användas, trots att det varit högt tryck, eftersom det varit blod på golven eller risk för smitta och ingen har kunnat städa det.

– Det får inte vara så, att bara för att man inte kan upprätthålla städningen, så kan man inte använda sig av ett behandlingsrum på akuten. Det hindrar vårdprocessen och det är inte bra, säger Marita Björkman.

Revisorerna ser också ser extra allvarligt på att det är så svårt att få extra städning då behoven uppstår.

– Det borde finnas någon form av särskild städning då behov uppstår på kvällar och helger, tycker hon.

I dag är det ISS som på entreprenad sköter städningen vid sjukhuset i Sunderbyn. Enligt revisorerna kan det skapa problem eftersom personalen inte är anställd av landstinget och inte kommer åt landstingets system.

– De är en extern aktör och då kan de inte få tillgång till de interna informationssystemen och då blir det otryggare information, påpekar Marita Björkman.

Men det är ett problem som försvinner i och med att landstinget från den 1 februari nästa år tar över städningen i Sunderbyn. Det, i kombination med att landstinget allt mer satsar på det som kallas vårdnära service.

– Det löser inte alla frågor, men vårdnära service kanske göra att städningen blir mer behovsstyrd, av Marita Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om