Spricka i SD: Topptrio hoppar av

Ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande i Sverigedemokraterna hoppar av kommunföreningen i Kalix efter intern strid.

Susanne Darengren, Kristina Karlsson och Marianne Sandström vid senaste sammanträdet i kommunfullmäktige.

Susanne Darengren, Kristina Karlsson och Marianne Sandström vid senaste sammanträdet i kommunfullmäktige.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-12-02 17:14

Den senaste händelsen är från kommunfullmäktiges senaste sammanträde.

I en paus fikade Sverigedemokraternas ledamöter Kristina Karlsson och Susanne Darengren med den uteslutna medlemmen Patrik Svanberg.

Detta ifrågasattes.

– Jag mailade dem för att de borde redogöra för varför de gjort det, säger distriktets ordförande Per Göransson som tycker att "det är olämpligt att politikerna sitter och rådgör med utesluten medlem när de representerar partiet".

– Patrik Svanberg är en väljare och kommunmedborgare, därför fikade vi med honom, säger Kristina Karlsson.

"Härmed lämnar vi våra styrelseuppdrag i SD Kalix kommunförening med omedelbar verkan" skriver ordförande Kristina Karlsson, vice ordförande Susanne Darengren och andre vice ordförande Peter Malm i ett mail till distriktet, där de vidare säger att det är i protest mot Per Göranssons och andre vice ordförande Marianne Sandströms "agerande och kontinuerliga trakasserier" och som exempel på det sistnämnda nämns distriktets krav om insynsmöte.

Både Kristina Karlsson och Susanne Darengren ska sitta kvar på de kommunala uppdragen för partiet.

Per Göransson:

– Vi har velat ha insynsmöte, det finns i stadgarna och skälen vill vi hålla för oss själva, tyvärr har vi inte lyckats få det. Kandidatläget i Kalix är väldigt gott, vi har nya som ställer upp på en gång. Distriktet får ta över och kalla till nytt årsmöte, säger Per Göransson.

Norrbottens Media har sökt Marianne Sandström, tyvärr resultatlöst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!