"Sparsmakat urval av hög kvalitet"

12 augusti 2019 06:00

”Tillfället kommer som en snigel och försvinner som en blixt”.

Citatet är hämtat från Per Lundströms och Marianne Westins älskansvärda fotobok med motiv från Nordkalotten och illustrerar vad som krävs av en naturfotograf. Det gäller både att ha tålamod och att agera intuitivt och snabbt.

Boken har titeln ”Med öppna ögon”, Lundström står för bilderna och Kuriren-journalisten Westin för texterna, som i förkortad form också är översatta till engelska. Materialet är ordnat under olika teman som ”Renar”, ”Norrsken”, ”Fjällen”, ”Fiske”.

Westins kommentarer till bilderna ger läsaren både sakupplysningar och frågor att fundera över. ”Det är först sedan du funderat på bilden ett tag, som du förstår avsikten med bilden”, skriver Westin. Samma råd kan man ge om dikter. Man måste försjunka i bilden och dikten och betrakta och läsa med just öppna ögon och öppet sinnelag.

Många av Lundströms bilder fungerar också som poesi. Betraktaren kan till exempel fundera på om norrskenet som flammar över kyrkstugorna och kyrktornet i Gammelstad har en sakral innebörd, och om lavskrikan som är på väg att landa på kaffepannan kommer att bränna sig. Eller vad den fantastiska blå bilden av Lapporten–Tjuonavagge med himmel, fjäll och vatten kan berätta om landskapets själ.

Fotoböcker är ofta kilotunga praktverk i stort format. Den här lilla boken omfattar ett 80-tal sidor, men det är ett sparsmakat urval av hög kvalitet. En given presentbok och ett fynd för den som vill bekanta sig med Nordkalottens skiftande miljöer med motiv också från Norge och Finland även om bilderna från Sverige dominerar.

Bokrecension

Per Lundström & Marianne Westin Med öppna ögon. Destination Nordkalotten. Black Island Books
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sven Nyberg