Goda utsikter för småskalig produktion

Småskalig produktion av mat i Norrbotten har framtiden för sig. En mathantverksdag hölls om detta på tisdagen. -  Vi förädlar och satsar på kvalité, säger Åke Karlsson, gårdsslaktare.

Småskalig framtid. I Norrbotten finns en lovande framtid för småskalig produktion av mat, tror Jämtlandstrion Kerstin Englund, Hara Bröd, Åke Karlsson, Krokeks gård och  Bodil Cornell, Eldrimmer. Foto: Håkan Zerpe

Småskalig framtid. I Norrbotten finns en lovande framtid för småskalig produktion av mat, tror Jämtlandstrion Kerstin Englund, Hara Bröd, Åke Karlsson, Krokeks gård och Bodil Cornell, Eldrimmer. Foto: Håkan Zerpe

Foto: Håkan Zerpe

Sörbyn2010-09-15 06:00
Eldrimmer, nationella resurscentret för mathantverk, stod bakom dagen. Ett 20-tal intresserade från länet hade samlats i Sörbyn för att få goda råd och tips. Eldrimmers experter inom slakt/chark, bär, bröd och ost fanns på plats.Unika produkter
Klart är att en potential finns i Norrbotten att förädla det som naturen ger, enligt Bodil Cornell, Eldrimmers verksamhetsledare.-  I Jämtland har vi arbetat mycket med detta, vilket fått effekt. Möjlighet finns i glesbygden att göra unika produkter av bär, vilt, fisk och annat. Förädling är huvudspåret. Åke Karlsson fick efter nio års stångade mot myndigheter och regelverk tillstånd att satsa på ett gårdsslakteri.-  Småskalighet är en chans för mindre gårdar med liten produktion att ta steget att förädla sina produkter.Det medges att produkterna blir dyrare.-  Men produkterna blir unika gällande smak och kvalité, framhöll Bodil Cornell. Men många vill handla lågpris?-  En undersökning visar att hälften bryr sig om att maten är ekologisk och närproducerad.I dag startar ett gårdsslakteri nästan varje vecka.-  Genom att förädla själv har jag lönsamhet. Ingen ekonomi finns i att sälja levande djur, sade Åke Karlsson vars bästa produkt är 30-kiloslådor med styckat mellankalvkött.Kerstin Englund sadlade om från arbetsterapeut till bagare. Nu bakar hon och maken levererar knäckebröd och grovbröd på surdeg i Jämtland. Hästverksamhet kompletterar.-  Tidigare köpte jag mycket mjöl från Saltå kvarn. Nu har odlare i Jämtland blivit inspirerade och jag bakar i dag på lokalt vete, råg och korn. Under en arbetsdag på Hara Bröd kan 300 kakor knäckebröd bakas. Webbshop med utlämningsställen är under utformning.Tips
Kursdeltagaren Stig Ekman driver Hallonbergets Catering i närliggande Åträsk tillsammans med sin fru.-  Vi kan få höra här av duktiga företagare hur de gör och få litet idéer själva. Och kanske få tips på var man kan köpa råvaror.
Eldrimmer är enligt nordiska mytologin den ständigt kokande grytan. Dagens Eldrimmer är ett nationellt resurscentrum för mathantverk med lokalisering till Ås utanför Östersund. Finansiärer är EU:s lantbruksprogram via Jordbruksverket. Centret har åtta anställda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!