Det har rådit en viss grad av sopkaos i Karesuando den senaste månaden. Den enda återvinningsstationen i byn har stått överfull i drygt fyra veckor. Och trots att stationen ska tömmas vid behov så har ingen kommit när byborna ringt.

Birgitt Hedman bot mitt emot återvinningsstationen och berättar om hur boende som gått för att återvinnina antingen staplat sopor ovanpå eller tvingats lagra dem hemmavid.

– Det är ju smockfullt. Folk lägger saker ovanpå så att fåglar kommer och river ut sopor. Det började ju lukta redan för flera veckor sedan.

Att tömningen strular är inte första gången heller menar Hedman.

– Min man brukar få gå och städa upp ibland. Det här har varit återkommande under det år jag bott här.

Tömningen av återvinningsstationen som ägs av den icke vinstdrivande organisationen Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) skulle ske när boende hör av sig, så kallad vid behovstömning. Nu ber kommunikationschef Håkan Ström om ursäkt för att det inte funkat:

– Jag kan bara be om ursäkt, men det minskar inte vårt ansvar.

Anledningen är att behovstömning helt enkelt fungerat dåligt för stationen i Karesuando och utöver det har chauffören varit sjuk. Nu ska FTI lägga om planen för tömningen framöver.

– Behovstömning har inte funkat så bra och nu är det än tydligare. Vi lägger om planen och från och med nu ska tömningen ske var sjätte vecka.