Nya kulturer inspirerar till kläder

Just nu pågår utställningen Haute Culture i Galleri Y på Sunderby folkhögskola. Här blandas haute couture med kulturarv från världens vagga.

Flykt. En regnponcho/sopsäck, en bärsele och en t-shirt bär alla den sanna historien av en flykt. "Jag hade med mig en soppåse för att skydda mig mot regnet" är en av textraderna.

Flykt. En regnponcho/sopsäck, en bärsele och en t-shirt bär alla den sanna historien av en flykt. "Jag hade med mig en soppåse för att skydda mig mot regnet" är en av textraderna.

Foto: Josefin Wiklund

Södra Sunderbyn2016-03-05 06:00

Bakom utställningen står andraårseleverna på Sunderby folkhögskolas konstlinje som nu presenterar resultatet av ett sexveckors designblock som är en del av utbildningen.

– Tanken är att blanda haute couture, som står för högre designade och unika plagg, med högre kultur. Att gå djupare i det kulturarv som finns. Det är många som har flytt från krig och elände och vi vill lyfta det positiva de tar med sig som berikar vår kultur och formar oss, säger huvudläraren Viktoria Pettersson.

Eleverna fick i uppdrag att i grupper titta närmare på de 16 länder varifrån flest asylsökande kommer till Sverige idag, tillsammans ta fram ett koncept och sedan individuellt skapa en outfit i tre delar utifrån det.

Moa Hjalmarståls grupp tog fram ett konceptuellt tema som handlar om flykt och vad man tar med sig när man flyr.

– Det viktigaste man kan ta med sig är ju familjen, säger Moa.

Därför gjorde hon en bärsele med dubbelt tyg och lönnfack, så att man enkelt ska kunna packa med sig allt man behöver och gömma värdesaker i ett plagg man redan bär.

Hennes outfit bär historien av en flykt, nedskriven en vän som flydde från Afghanistan till Sverige som 15-åring.

– Här är hans berättelse, ord för ord. Jag har tagit bort årtal och platser för det är inte bara hans historia. Jag ville göra något utanför skärmarna som skapar en dialog, säger Moa.

I Elin Holmqvists grupp utgick man i stället från vanliga färger som de hittat när de tittat bilder från de olika länderna, blått och gult.

– Vi har försökt tänka lite svenskt och stilrent i möte med mer färgrika och utsmyckade kulturer och bland annat tillverkat halsband. För mig handlade det ganska mycket om problemlösning – hur ska jag göra för att man ska kunna ta på och av det? Tanken är ju att man ska kunna använda det, säger Elin.

I den här kursen har eleverna fått jobba utifrån designprocessen, som bland annat innefattar att undersöka marknaden och formulera mål.

– Vi har fått utgå från en moodboard, skissa och formulera idén innan verkställandet. Det var en utmaning att inte bara köra på som vi brukar utan man har fått tänka i förväg, säger Elin.

Som kursansvarig är Viktoria Pettersson glatt överraskad över att så många ville sy.

– Det är många som aldrig gjort det men som ändå vågat kasta sig ut, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!